Мурашки та мурашина сім'я

     Мурахи – це такі ж звичайні для кожного з нас істоти, як птахи чи коти. Вони всюдисущі і дуже чисельні – від дощових тропічних лісів до най посушливіших пустель. Мурахи живуть у грунті, скелях і деревах – легше сказати, де їх немає, ніж перелічити місця, де вони розповсюджені. А немає їх лише в Антарктиді, де вічні морози, і на вершинах найвищих гір на Землі… То що ж ми про них знаємо?
   Мурашки живуть згуртованою сім'єю. Початок новому мурашникові дає самиця - засновниця сім'ї. молода самиця полишає рідний мурашник і здійснює єдиний у житті політ до місця майбутнього мурашника.
   Після цього вона скидає крила – вони їй більше не знадобляться. Все своє життя вона проведе в одній із затишних камер мурашника, в самій його глибині. Вік її буває дуже довгим – до 20 років, і впродовж цього часу вона має дати життя тисячам своїх нащадків.
   Одна з найголовніших справ мурашника – турбота про потомство. Мурашки доглядають самицю – годують, чистять її. А коли вона відкладе яйце, то мурашки відразу підхоплюють його і виносять. Часто перебирають яйця, перекладають, весь час облизують і тим самим годують. Здавалося б, дивно: яйце, а його треба годувати? Треба, бо воно не буде рости. Знову не дивуйтеся – яйця мурашок справді підростають, і врешті-решт із них вилуплюються личинки. Мурашки їх годують із особливим завзяттям, а ті відзначаються неабияким апетитом і швидко ростуть.
   Та ось личинки виросли і починають замотуватися щільною шовковою заволокою – коконом. Тоді мурашки-няньки, що метушилися побіля личинок, відносять їх до окремих камер.
   Ну а далі? Та й далі потрібні няньки й помічники. Народжуючись, мурашка не може сама вийти зі своєї шовкової  в'язниці – вона ще слабка і крихкотіла. Дорослі мурахи розривають кокон і звільняють її.
   Немовля оточене увагою численної сім'ї родичів. Без їхньої опіки і постійних турбот воно б не вижило, не перетворилося б у молоду мурашку. А молода мурашка сама доглядатиме личинок, здобуватиме харч, захищатиме від ворогів мурашник, лагодитиме, вартуватиме його, охоронятиме свої мисливські ділянки, виноситиме сміття, дотримуватиметься чистоти, - словом, буде виконувати всі численні обов'язки робочої мурашки. А природжений інстинкт підкаже їй, як слід чинити.
   Мурашки все роблять дуже старанно, сумлінно і ніколи не цураються роботи. Недарма люди з давніх-давен кажуть: «Працьовитий як мурашка».
  



Переглядів: 773
21.07.2021 -

Категорія: біологія

Коментарії до Мурашки та мурашина сім'я:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера