Зозуля звичайна

     У наших лісах живе зозуля звичайна – рябенька пташечка вагою близько 100 г.               Зозуля відкладає багато яєць: до 20 – 26 штук! Прогодувати таку кількість пташенят дуже важко, та й чим годувати? Річ у тому, що зозуля – майже єдиний птах, що знищує волохату гусінь шовкопряда. Це дуже небезпечний шкідник лісу. Отруйні волоски гусені – лихо для малих пташенят. За таких умов хорошою матір’ю зозуля стати не може. От і «здає» вона своїх малят на виховання іншим пташкам.   
     Зозуленятка вилуплюються швидко( на 12 день) і мають чудовий апетит – вони просто маленькі ненажери. Пташки, яким зозуля підклала в гніздо «подарунок», трудяться від ранку  до вечора, приносячи їжу. Зозуленя так кричить, що його часто підгодовують навіть пташки із сусідніх гніздечок.                                                                           А чим займається у той час зозуля? Не думайте, що вона безтурботно літає, підклавши своє чергове яєчко в чуже гніздо. Ні, зозуля надзвичайно працьовита. Коли в лісі, де вона живе, починається нашестя комах-шкідників, ця невеличка пташина стає на захист своїх зелених друзів-дерев, яким загрожує смертельна небезпека. Буває й так, що кілька зозуль прилітають здалеку і рятують великі ділянки лісу від отруйної гусені.                                Зозуля поїдає лютого ворога лісу – велику волохату гусінь, перед якою всі інші пташки безпорадні. За одну годину зозуля може з’їсти до ста гусениць, а її «робочий день» триває інколи десять годин! Зозуля, оберігаючи дерева, допомагає мешканцям лісу. Вона віддячує пташкам, які піклуються про її пташенят.
     Отака вона корисна – пташечка зозуля. Зозулю ще називають ключницею вирію. Вона найпізніше від усіх птахів (наприкінці травня) прилітає з теплих країв. Зозуля ніби зачиняє двері вирію. Вже у серпні найпершими з птахів зозулі відлітають у вирій. Зозульки відчиняють двері вирію, сповіщаючи усім птахам, що незабаром – осінь.
      



Переглядів: 701
18.07.2021 -

Категорія: біологія

Коментарії до Зозуля звичайна:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера