Всеволод Нестайко (1930 – 2014) біографія і творчість

     Всеволод Нестайко (1930-2014) визнаний найпопулярнішим українським дитячим письменником. Народився в місті Бердичеві на Житомирщині. У 1933 році сім'я майбутнього письменника переїхала до Києва. Відто­ді все своє життя письменник прожив у цьому місті. Освіту хлопчик здобував у школі, яка була в тому ж приміщенні, що й квартира Нестайків. Мама працюва­ла там учителькою.

     «У дитинства! я був худенький і маленький — чи не най­менший у першому класі. І страшенно хотів якнайшвидше вирости. За порадою однокласника Васі, такого ж, як я, шпінгалета, я прив'язував до одної ноги важку праску, до другої — цеглину, хапався за верхню планку одвірка і висів, поки вистачало сил, намагаючись витягти своє тіло. А ще той Вася мені сказав, що від дощу все росте. І я довго простоював під дощем, підставляючи струменям свою грішну руду голову. Мама дивувалася, чого в мене постійний нежить.

      Швидше вирости я хотів ще й тому, що дитинство моє, на жаль, було не дуже безхмарним і щасливим. Тато мій, колишній «січовий стрілець», 1933 року був заарештований і загинув. Із трьох рочків пізнав я, що таке доля безбатченка, чи не єдиною втіхою були книжки.

     А коли мені було всього одинадцять, почалася війна. Дитинство моє урвалося, я одразу став дорослим. Бо лишився в окупованому фашистами Києві, і ті два роки згадувати не люблю — стільки там було страшного й недитячого.

    А коли я став по-справжньому дорослий, мені страшенно захотілося повернутися назад у дитинство — догратися, досміятися, добешкетувати. Вихід був один — стати дитячим письменником. Так я і зробив.

     І, пам'ятаючи своє невеселе дитинство, намагався писати якомога веселіше.

     А вам, дорогі мої читачі, хочу сказати — не поспі­шайте, як я колись, швидше виростати. Бо дитячі роки неповторні» — згадував письменник.

     Після школи Всеволод вступив на філологічне відділення Київського університету, адже вже давно твердо вирішив, що література — це його життєвий шлях.

     Загалом у творчому доробку письменника понад сорок творів: оповідань, повістей, казок, п'єс. Найвідоміші з них: «В Країні Сонячних Зайчиків», «Супутник ЛІРА-3», «Тореа­дори з Васюківки», «Одиниця з обманом», «Незвичайні пригоди в лісовій школі» та інші.

Усі твори письменника вирізняються яскравими персо­нажами, веселими й захопливими пригодами, особливим авторським гумором, а також повчальними історіями, які ви­ховують у дітях тільки позитивні риси. Всеволод Нестайко казав, що був би щасливим, коли б хоч одна дитина, прочи­тавши його книжки, перестала відчувати страх і самотність.

       Твори Всеволода Нестайка перекладено двадцятьма мовами світу.

       Учителі зі шкіл європейських країн — Болгарії, Польщі, Португалії, Іспанії, Чехії, Греції та Литви — створили мапу найпопулярніших дитячих книжок усієї Європи. Книжка, якою представлено Україну, — «Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка. У 1979 році Міжнародна рада з дитячої та юнацької літератури внесла «Тореадорів з Васюківки» до Особливого почесного списку Г. К. Андерсена (Special Hans Christian Andersen Honor List) як один із найвидатніших творів світової літератури для дітей. А фільм про сільських «тореадорів» здобув Гран-прі на Міжнародному кінофестивалі в Мюнхені в 1968 році.

 

Тореадори з Васюківки

  




Переглядів: 730
10.09.2022 -

Категорія: Реферати

Коментарії до Всеволод Нестайко (1930 – 2014) біографія і творчість:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера