Органічні речовини (білки, жири, вуглеводи)

Щоб рости й розвиватися, поновлювати витрачену енергію, людині потрібна їжа. Ми отримуємо з їжею всі необхідні для життєдіяльності речовини - білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінеральні речовини.

 

 

Білки називають головним будівельним матеріалом для організму людини. З них утворюються і ростуть нові клітини. Білки містяться у продуктах тваринного й рослинного походження, як-от: м'ясі, рибі, яйцях, сирі, молоці, горосі, квасолі тощо.

 

Жири беруть участь в обміні речовин, сприяють зігріванню й запобігають переохолодженню організму. Вони також важливі для засвоєння деяких вітамінів. Людина споживає жири як тваринного (сало, вершкове масло, сметану, сир), так і рослинного (горіхи, насіння та різні олії - оливкова, соняшникова тощо) походження.

 

Вуглеводи є джерелом енергії. Ними нас забезпечують хліб, крупи, цукор, картопля, морква, буряки, фрукти, мед тощо.

   




Переглядів: 375
13.02.2022 -

Категорія: біологія

Коментарії до Органічні речовини (білки, жири, вуглеводи):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера