Мінеральні речовини - це кальцій, залізо, йод і багато інших

Щоб рости й розвиватися, поновлювати витрачену енергію, людині потрібна їжа. Ми отримуємо з їжею всі необхідні для життєдіяльності речовини - білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінеральні речовини.

 

Мінеральні речовини - це кальцій, залізо, йод і багато інших. Ці речовини потрібні для нормальної роботи клітин, беруть участь у створенні й зміцненні кісток, зубів тощо. Джерелом мінеральних речовин для організму людини є продукти харчування.

МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ

Назва

Для чого потрібні

Де містяться

Кальцій

Для міцності кісток і зубів

Молоко, молочні про­дукти, горіхи, риба

Залізо

Для забезпечення проце­су кровотворення

Печінка, м'ясо, жовтки яєць, квасоля, персики, абрикоси

Йод

Для нормальної роботи щитоподібної залози

Морська капуста, йодо­вана сіль

 

Вода також потрібна людині (якщо без їжі людина може прожити кілька тижнів, то без води - лише кілька днів). Вода - складова всіх клітин і тканин організму. Тіло людини більш ніж на дві третини складається з води. Однак і нестача, і надлишок її споживання шкідливі для організму.

Вода потрапляє в наш організм, коли ми п'ємо звичайну воду, компот, узвар, чай, какао, сік, молоко, кефір, їмо суп, борщ, багато води містять овочі та фрукти (наприклад, кавун і огірок майже цілком складаються з води), а також інші продукти (вода є і в хлібі, і в котлетах, і в рибі тощо).

Організм людини втрачає воду з потом (так улітку та після фізичних навантажень організм потребує більшої кількості води), сечею тощо, тому слід поповнювати втрачену кількість рідини.

   




Переглядів: 406
13.02.2022 -

Категорія: біологія

Коментарії до Мінеральні речовини - це кальцій, залізо, йод і багато інших:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера