ЯСЕН (легенду переказала Леся Павленко)

     «Ясени, ясени... Бачу вас за селом край дороги»... А й справді. Стоять на краю села. Ніби вийшли зустрічати когось із далекої мандрівки. Когось мудрого й сильного.

     На зріст високі — до п'ятдесяти метрів, розлогі, листки великі, довгастої форми, кора на стовбурах темнувато-зелена, гладенька, самі стовбури прямі. Так і хочеться притулитись до котрогось із них, обняти, погладити. Манить до себе ясен своєю неприхованою дужістю, теплотою й, сказати б, аристократичною красою. За це й люблять його в Україні.

    Ясена можна побачити майже біля кожної садиби. За силу та красу в деяких районах України ясен називають ще деревом Геракла1.

...Було у матері три сини. Спритні, мов соколи, мудрі і добрі, як старі та бувалі люди, шляхетні й дужі, наче ясени. Покликали їх до війська рідну землю боронити від ворога.

    Хоробро билися брати. Не одного загарбника їхні мечі порубали. Ставали вони на бій плече в плече. Завжди два по боках, а один посередині. І цей живий трикутник був нездоланний. Пішла про мужніх братів слава по всьому краю. Проте сили були нерівні.

     Єдиного боялися брати: оточення. Не було в них четвертого брата, щоб за ними став. Коли їм загрожувало оточення, вони відступали. Одного дня побачила мати, що її сини б'ються вже під самою хатою. Далі відступати нікуди: або перемога, або смерть. Але смерть синів — це поневолення цілого краю.

— Сини мої любі, не допустіть рідний край до згуби! — скрикнула мати. Але побачила, що її діти знемагають.

— Сини мої рідні, соколи мої спритні, захисники землі-матінки вірні! Не вмирати вам, не здолати вас ворогам, нікому я вас не віддам! Будете ви моїми живими синами, житимете поміж нами, станете біля рідного дому дужими ясенами!

     І стали три сини трьома ясенами. Вороги перелякалися їх і втекли. І батьківщина синів вільною стала. Більше ворог не відважувався йти на неї війною. Приходили люди до тих ясенів по здоров'я, до матері за порадою...

     Мала мати трьох синів — ясенів...

1. Геракл — герой, у давньогрецькій міфології, що відзначався великою фізичною силою.

  




Переглядів: 410
22.05.2022 -

Категорія: казка літературна

Коментарії до ЯСЕН (легенду переказала Леся Павленко):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера