ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ З БУРУЛЬКИ (Галина Володимирська) науково-художнє оповідання

    Як угамувати спрагу, коли немає води? Раніше люди в такому випадку... смоктали бурульки. Іншого виходу в них не було. Навіть суворі римські воїни, легіонери, і ті смоктали крижинки, коли було дуже спекотно і хотілося пити.

    Але де взяти кригу влітку? Римляни вибиралися на вершину високої гори, де лежали снігові шапки, ско­лювали там лід і спускали його вниз. Інколи до льоду вони додавали трохи фруктового соку чи ягід. Було дуже смачно. Майже як морозиво.

    Майже, але не морозиво!

    Є в Італії місто Венеція. Тут замість вулиць прокладено канали, а венеційці їздять такими вулицями не на машинах, а на спеціальних вузьких і довгих чов­нах — гондолах.  Давним-давно, у ХІІ сто­літті, у цьому містечку жив мандрівний чоловік на ім'я Марко Поло. Де він лише не побував! Чого тільки не побачив під час своїх мандрів! А коли повернувся додому, багато чого зміг навчити своїх земляків. Зі Сходу він привіз і секрет невідомого досі європейцям вершкового морозива.

     Для того щоб приготувати морозиво, не потрібно було вибиратися на високу гору й рубати там лід. Досить було взяти трохи молока, яєць, цукру, масла, усе перемішати, зварити, а потім заморозити. У морозиво можна додава­ти не лише цукор, а й шоколад, горіхи, фрукти... Секрет справді дуже простий, коли його знаєш.

     Тепер морозиво виготовляють на спеціальних фа­бриках — холодокомбінатах. Тут усе нагадує справжню зиму, навіть якщо за вікнами немилосердно пече сонце. Стіни в цехах комбінату білі, мов сніг. Підлога викладена світлими кахлями. І жінки тут одягнуті, ніби снігуронь­ки, — вони в білих халатах, на головах — білі шапочки.

     Молоко йде по трубах, покритих інеєм, у спеціальні машини, які виготовляють ескімо, пломбір і навіть цілі торти з морозива. Далі морозиво конвеєром їде на склад, де завжди панує холод. Люди там працюють у шубах, ша­пках і валянках. Зі складу машини розвозять готове мо­розиво в кіоски та кафе.

 

План.

1. Спочатку смоктали бурульки.

2. Римляни сколювали снігові шапки.

3. Марко Поло привіз зі Сходу секрет.

4. Простий секрет морозива.

5. Фабрики морозива – холодокомбінати.

6. Процес від виготовлення до споживача.

 




Переглядів: 134
3.03.2023 -

Категорія: казка літературна

Коментарії до ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ З БУРУЛЬКИ (Галина Володимирська) науково-художнє оповідання:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера