БАБИНЕ ЛІТО (народна легенда)

БАБИНЕ ЛІТО (народна легенда)

    Восени багато роботи для жінок. Не встигне жінка вибрати цибулю і часник, як вже квасоля проситься – тріскають стручки і показують білі зуби. А кукурудза, буряки, картопля... А сливи, яблука, груші! Треба ж назбирати і грибів, ожини, горіхів.

БАБИНЕ ЛІТО (народна легенда)

    Та що там казати: роботи по вуха. Бо й треба посадити, пересадити, розсадити... Зібрати, перебрати, перекласти, висушити, змолотити, очистити, поскладати, дозбирати... Зима спитає, де літо було.

     Зібралися жінки на раду. Вирішили вирядити до цариці Осені посланицю – чесну і працьовиту дівчину, щоб переказала Осені їх вічний жаль і попросила полегшити клопоти.

       А жила цариця Осінь не далеко, не близько, а за сімома горами, за п’ятьма лісами, за трьома річками. Та й дорога була небезпечна. Тож жінки порадили дівчині завжди бути обачною, не спокушатися на жодні зваби!

      Йде, йде дівчина. Дорогою вона мала багато пригод, але щасливо дісталася до цариці Осені.

БАБИНЕ ЛІТО (народна легенда)

      Передала їй прохання жінок: продовжити восени два-три тижні літа, щоб встигнути зібрати врожай.

— Гаразд! – сказала цариця Осінь. – Кожного року відтепер буде ще тепла пора, і назвете її «бабиним літом». Я подаватиму вам знак, що йде «бабине літо», літаючим по полях павутинням.

 

План.

1. Восени багато роботи для жінок.

2. Зима спитає, де літо було.

3. Жінки відряджають посланицю.

4. Поради жінок дівчині-посланці.

5. Щасливо дісталася цариці Осені.

6. Тепла пора – «бабине літо».

 

Чи знаєш ти?

Коли настає бабине літо, павучки залазять на дерева і починають випускати клейку речовину, яка одразу ж засти­гає, утворюючи павутинку.

Дмухне вітерець, і павучок полетить на своєму килимі-літаку подалі від гнізда, де народився.

Летить павутина. Її дуже багато. На кінчику кожної паву­тинки по павучку. Таким чином павуки мандрують на далекі відстані.

     




Переглядів: 669
21.03.2021 -

Категорія: казка народна

Коментарії до БАБИНЕ ЛІТО (народна легенда):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера