Різдвяна пісня в прозі (Чарлз Діккенс) (Скорочено)

Різдвяна пісня в прозі – це оповідання Чарльза Діккенса, яке складається з п’яти строф (так автор називає розділи). Також цей твір можна зустріти з назвою “Різдвяне оповідання з привидами”.

Ключовий герой повісті – це скнара Ебінейзер Скрудж. Скрудж вже давно нікого не любить, крім власних статків. Скнара, можна навіть сказати “ненавидить” свята і гидливо відноситься до людей, які сповнені радістю відсвяткувати Різдво. Він навіть не погоджується на запрошення свого племінника відсвяткувати Різдво разом. Скрудж не може зрозуміти, чому в цей день ніхто не працює і тратить гроші просто так, замість того щоб наполегливо працювати і поповнювати свої статки.

У Святвечір Ебінезер Скрудж не дозволяє своєму клерку піти раніше з роботи до своєї сім’ї. Вдома перед Скруджем раптово постає привид його компаньйона – Джейкоба Марлі. Ми дізнаємося, що Марлі помер саме у святвечір рівно сім років тому. Скрудж дізнається від Марлі, що його покарали за те, що все життя він був скнарою і ніколи не робив добро для оточуючих. Марлі намагається пояснити, що він не хоче, аби Скрудж повтори його долю. На прохання Джейкоба, Ебінезера Скруджа відвідають три духи Різдва: дух минулого, дух теперішнього та дух майбутнього. Духи прийдуть до Скруджа в першу годину після опівночі кожної ночі.

Перший дух, який відвідав Скруджа – Дух минулого, який переносить головного героя у минуле (очевидно). Скрудж бачить, яким він був в молодості: веселим, енергійним, завзятим, щирим та добрим. На серці Скруджа поступово настає відлига. Далі Дух Минулого показує Скруджу вже більш більший вік, коли серцем Скруджа почала заволодівати жадібність. В цей момент ми бачимо нещасне кохання Скруджа – його кохана кидає Ебінізера, так як розуміє, що в його жадібному, холодному серці вже нема місця для кохання. Ще ми дізнаємося, що Скрудж був в дитинстві бідним, а коли став багатим, то перестав спілкуватися зі своїми друзями дитинства, тому що вони бідні. Кохана Скруджа виходить заміж за іншого, що остаточно “запорожує” серце Скруджа. Ебінізер благає Духа минулого припинити, бо вже не може на це дивитись.

Другий дух, який відвідав Скруджа – Дух Теперішнього. Дух водить Скруджа по теперішньому місту і показує, як люди святкують, веселяться і дарять щастя навколишнім. Наступна сцена: Скрудж спостерігає за домівкою свого клерка – Боба Кретчита. В домівці панує різдв’яний дух, по дому бігають діти, хоч Боб і живе в бідності. Що дійсно вразило Скруджа, так це те, коли Боб каже тост за Здоров’я Ебінізера Скруджа. Далі ми дізнаємося, що у Боба я малятко Тім, яке, скоріш за все, помре, якщо майбутнє не внесе ніяких корективів. Далі Дух Теперішнього показує Скруджу інші сімї’я: рудокопи, робочі маяка – все відмічають Різдво. Ебінізер помічаю, що всі люди на мить забули про сварки та чвари і просто насолоджуються великим святом. Дух показує головному герою будинок його племінника, в якому панує спокій і щастя. Ми бачимо, що племінник – це, бодай, чи не єдина людина, яка щиро бажає щастя своєму дядечку. Як тільки серце Ебінізера починає таяти все більше, він хочу разом з усіма віддатися святкуванню, але Дух Теперішнього відносить його до власної кімнати.

Третій дух, який відвідав Скруджа – Дух Майбутнього. Цей Дух здався Скруджу моторошним, адже він не промовив ні одного слова. Він просто показує Скруджу майбутнє, в якому головний герой не бачить себе. Від людей він чує, що помер якийсь скнара, якого майже всі не любили, навіть ненавиділи. Крадії вкрали все добро скнари і продали за копійки скупникові. Далі скрудж бачить скнару-небіжчика, але не може розгледіти його обличчя. Незабаром ми дізнаємося, що скнара-небіжчик – це і є Ебінізер Скрудж. Люди не поминають його добрим словом і, навіть, видихають з полегшенням.

 

Після подорожі Ебінізер опиняється в своїй кімнаті, в своєму ліжку. Скрудж розумію, що йому треба кардинально змінити своє життя: він починає радіти святу, допомагає Бобу Кретчиту накрити на святковий стіл, жертвує велику суму грошей на благодійність. Далі ми бачимо, Як Ебінізер святкую Різдво разом зі своїм племінником. наступного дня Скрудж підвищую платню своєму клерку – Бобу. Скрудж зміг перетворитися на саму добре та привітну людину в місті, а для маленького Тімі став другим батьком. Тім поправився, а Скрудж зміг змінити не тільки себе, а й усе місто у кращу сторону.




Переглядів: 2550
15.10.2017 -

Категорія: ЧИТАТИ (Зарубіжна література) » 6 клас (зар.літ)

Коментарії до Різдвяна пісня в прозі (Чарлз Діккенс) (Скорочено):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера