День матері (друга неділя травня)

   День матері відзначаємо в другу неділю травня.

   Відроджене не так давно в Україні свято має давні корені.

   Ініціатором його ще у минулому столітті стала дівчина з міста Філадельфії (США) Анна Джервіс, яка рано втратила маму. Американка звернулася до президентів і політичних діячів усіх країн світу з проханням один день на рік присвятити жінці-матері.

    Уперше свято матері відзначили у США 10 травня 1908 року. Того дня ті, в кого були живі матері, носили на грудях рожеві квіти, а ті, чиї матері вже померли, — білі. Потім Анна Джарвіс ще довго клопоталася, аби свято Матері стало офіційним державним святом. Лише через шість років у 1914 року президент Сполучених Штатів Аме­рики Вудро Вільсон ухвалив постанову Конгресу, за якою свято Матері мало відзначатися щороку в другу неділю травня. 

    Згодом це свято прийняли жінки Європи, й воно поширилося на Німеччину, Норвегію, Швецію.

    В Україні День матері вперше відсвяткували у 1929 році. Започаткували його в Галичині Союз Українок «Жіноча доля». Воно стало популярним і ще десять років мандрувало по всій Україні. Далі, коли Україну чорними хмарами облягли 30-ті роки, патріотичний зміст українських свят став непотрібним, і свято Матері заборонили. 

    Нині День матері святкує вся Україна.

 

***

   З першої миті життя схиляються над нами обличчя матерів. У тривозі й любові, в замилуванні й надії вдивляються матері в
своїх дітей, сподіваючись і прагнучи щастя для них.
   Всім своїм життям і працею, прикладом і вихованням утверджують у нас кращі риси людяності й добра.
   Закривають грудьми, навіть ціною власного існування від усього лихого.
    Матері... Все життя вирядивши в люди. Так і стоять на початку всіх наших доріг, навіть коли їх не стає. Стоять і дивляться. І бажають нам добра і щастя. Сподіваються від своїх дітей найвищих духовних злетів, бо й в останню хвилину думають про те,
щоб діти їхні жили гідно серед людей і творили добро на своїй землі.   
(Олександр Силоненко)

          




Переглядів: 508
22.07.2021 -

Категорія: різне

Коментарії до День матері (друга неділя травня):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера