СОЛОМІЯ КРУШЕЛЬНИЦЬКА — ГОРДІСТЬ УКРАЇНИ

    Соломія Амвросіївна Крушельницька народилася 1872 року в селі Білявинці на Тернопільщині в сім'ї священника. Вона походила зі старовинного і шляхетного* українського роду. Ще в дитинстві Соломія виявляла неабиякі музичні здібності. У Тернопільській музичній школі вона вчилася гри на фортепіано, співала в хорі. Вперше юна співачка виступила в Тернополі у 1883 році з хором дівчат на шевченківському концерті.

     Коли Соломія закінчила гімназію, батько відправив її навчатися до Львівської консерваторії. Викладачі високо оцінювали здібності Крушельницької. Ще під час навчання дівчина отримала запрошення співати у Львівському оперно­му театрі.

     Але Соломія не погодилась, бо всією душею прагнула до Італії. Чому саме Італія? У той час на гастролях у Львові була італійська оперна співачка Джемма Беллінчоні. Вона випадково почула дивовижний голос молодої талановитої співачки і порадила Соломії продовжити навчання в Мілані.

     Восени 1893 року Соломія Крушельницька вирушила до Мілана. Джемма Беллінчоні по-дружньому ставилася до молодої співачки. Вона порекомендувала Соломії педагогів. Дівчина певний час мешкала в оселі Джемминої матері.

     У Мілані, беручи уроки вокалу, Соломія розкрила неймо­вірні можливості свого голосу. Талановита співачка мала надзвичайну музичну пам'ять. Вона могла вивчити оперну партію за 2-3 дні. Усі твори виконувала мовою оригіналу.

     Уже через рік Крушельницька співала головні партії на найкращих оперних сценах Італії. Тріумф, якого вона досягла в цій країні, відчинив перед нею двері провідних театрів багатьох країн світу.

* Шляхетний рід — аристократичний, дворянський.

 

Я СЛУХАЮ — СПІВАЄ СОЛОМІЯ

Я слухаю — співає Соломія.

Вслухаюся в мелодію й слова.

Я слухаю — і серцем розумію,

яка то зірка в музиці була!

 

О Боже мій, який величний голос,

освячений тобою на віки,

як той тривкий пшеничний дужий колос

що виростав під сонцем залюбки.

 

Через літа я чую із платівки

її в піснях озвучене тепло,

бо вміла через душу перелити

все, що співала людям на добро.

             Анатолій Житкевич

 




Переглядів: 246
2.02.2023 -

Категорія: різне

Коментарії до СОЛОМІЯ КРУШЕЛЬНИЦЬКА — ГОРДІСТЬ УКРАЇНИ:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера