МАРІЯ ПРИЙМАЧЕНКО (Христина Мельник) оповідання

     Марія Приймаченко народилася за різними даними наприкінці грудня 1908 або на початку січня 1909 року в селі Болотня на Київщині. За своє 89-річне життя створила понад 650 робіт.    На своїх полотнах художниця зображувала чарів­них тварин, квіти та сюжети із селянського побуту. Її картини демонструвалися на Всесвітній виставці в Парижі, побували у Варшаві, Софії, Монреалі, Празі. Сьогодні картини Марії Приймаченко оцінюють у десятки тисяч доларів, проте все життя художниця прожила у скруті.

     У семирічному віці маленька Маруся тяжко захворіла. Усе життя мисткиня* переживала страшні болі. За спогадами сучасників, саме неможливість сповна працювати в полі з ро­диною дала дівчинці вдосталь вільного часу. Вона почала малювати.

      Серйозно малювати Марія почала у 17-річному віці. Вона знайшла синюватий глей*, яким розмалювала власну хату. Вчинок дівчини припав до душі всій околиці — незабаром на неї чекало перше замовлення. За розмальовування хати сусідів Марія отримала винагороду — порося. Згодом саме це порося допомогло усій її сім'ї вижити в голодні часи.

     Приймаченко все життя малювала звірів, але ніколи не була в зоопарку. Справжніх екзотичних тварин Марія вперше побачила лише в дуже дорослому віці — в цирку, куди її привіз видатний режисер Сергій Параджанов.

     Марія Приймаченко однаково вправно малювала обома руками. Художниця була малоосвіченою: за її плечима усього чотири роки навчання. У підписах до картин вона практично не ставила розділових знаків і користувалась народною говіркою. Зі спогадів знайомих, удома у Марії не було ні книг, ні газет.

     Марія Оксентіївна мріяла зібрати митців і розмалювати будинки в містах: «…цвів би не лише садами Київ. Будинки сміялися б до людей...».

    Мисткиня була дуже сувора і не любила гостей. Однак до неї полюбляли приїжджати журналісти, художники, режисери. Як згадує художник Андрій Пушкарьов: «Мабуть, Марія ціну­вала просто Божий дар в кожній творчій людині».

    Марія Приймаченко також творила книжкові ілюстрації. Зокрема саме її малюнками прикрашені дитячі книги «Ой коники-сиваші», «Товче баба мак», «Журавель», «Чорногуз приймає душ».

* Мисткиня — жінка, яка працює у сфері мистецтва.

* Глей — глина сизого, червоного та інших кольорів.

  




Переглядів: 241
4.02.2023 -

Категорія: різне

Коментарії до МАРІЯ ПРИЙМАЧЕНКО (Христина Мельник) оповідання:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера