ПЕРСІ, КІТ І КАТАФОТ із журналу «Розумашки»

     Якось уночі англієць на ім'я Персі їхав у своєму авто додо­му. Раптом попереду спалахнула пара яскравих вогнів. Персі вдарив по гальмах. Він вийшов з автомобіля і пішов поди­витися на таємничі ліхтарики. Водій завмер від жаху: його автомобіль загальмував за кілька метрів від прірви, на краю якої сидів… кіт. Це його очі, що віддзеркалили світло фар, врятували Персі життя!

    Кіт зник у пітьмі, а Персі осяяла ідея: подібний до котя­чих очей пристрій може стати орієнтиром для водіїв уночі! Так з'явився винахід під назвою «котяче око»: прилади, що відбивають світло фар. Персі Шоу за винахід нагородили ор­деном, а невдовзі такі прилади поставили на дорогах. Аварій поменшало! Так кіт розпочав епоху дорожньої безпеки.

     Пізніше було винайдено катафот1. Ти вперше чуєш це слово? А втім, катафот є на твоєму велосипеді! Катафоти кріпляться на раму, колеса, багажник і охороняють твою безпеку в тем­ряві. Цей пристрій формою нагадує фари: усередині нього є безліч пірамідок, які «повертають» світло. Хоч під яким би кутом падало світло на катафот, воно завжди відбивається туди, звідки з'явилося. Тож коли світло фар від машини потрапить на катафот — водій обов'язково його побачить.

    А якщо ти у темряві без велосипеда? Тоді стануть у при­годі флікери! Цей маленький значок або наклейка відбиває світло в темряві і допомагає швидше побачити пішохода в нічний час.

    Світловідбивальні елементи на флікері роблять зі спеціального матеріалу. Вони є на куртках і шкільних портфе­лях, у дорожніх робітників на жилетах і навіть на нашийниках у тварин!

     Роздивися свій одяг: чи в тебе там є флікери?

1. Катафот — прилад для покращення розпізнавання об'єктів при поганому освітленні, підвищує безпеку пере­везень.

 




Переглядів: 159
7.04.2023 -

Категорія: різне

Коментарії до ПЕРСІ, КІТ І КАТАФОТ із журналу «Розумашки»:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера