ПРО СІЛЬ (Олександр Івич) науково-художнє оповідання

   Чому їжу солять? Скажеш, тому, що без солі їжа несмачна? Правильно. Та не тільки в цьому річ. Людині сіль дуже потріб­на, вона без неї довго не проживе.

    Сіль є майже в усьому, що ми їмо: і в моркві, і в м'ясі, в молоці. Навіть у яблуці. Але нам цього замало — в їжу треба ще додавати солі.

    Звідки ж береться сіль, яку купують у крамниці?

    Чи не добувають її з рослин? Ні, це було б дуже важко. Можна значно простіше дістати сіль. Її дуже багато і на землі, і під землею, і у воді.

     Під землею вона лежить пластами, як кам'яне вугілля. Така сіль зветься кам'яною. У нас її багато на Донбасі.

     Щоб видобути кам'яну сіль, копають шахту — дуже глибо­кий колодязь, від якого під землею по соляному пласту про­кладено коридори. Сіль лежить під землею дуже товстими пластами, заввишки метрів 20-30.

     Опускають у шахту машину, яку називають врубовою. Вона врубується у пласт, робить у ньому довгу щілину. Підрубану сіль легше відділити від пласта. Великі куски кам'яної солі вантажать на вагонетки, й електровоз доставляє їх до підйом­ника.

    Підйомник підіймає сіль на поверхню землі. Там великі куски кам'яної солі подрібнюють, а потім розмелюють у млині. Залишається тільки запакувати сіль і відправити у крамниці.

    Та не тільки під землею добувають сіль. Ти ж знаєш, що море солоне. Якщо довго кип'ятити в казані морську воду, вона перетвориться на пару, і на дні казана залишиться жменька солі. Тільки ця сіль гірка. Треба її ще очистити, щоб вона була придатна для їжі.

    У солоних озерах добувають сіль, яку очищати не треба. Там сіль не гірка.

    А знаєш, скільки в кожному з нас солі? У дорослої людини в крові, у м'язах і кістках — понад пів кілограма солі. Коли ти плачеш або пітнієш, із твого організму виділяється сіль. Тому запас її треба постійно поповнювати.

 




Переглядів: 34
22.04.2023 -

Категорія: біологія

Коментарії до ПРО СІЛЬ (Олександр Івич) науково-художнє оповідання:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера