НАЙЦІННІШИЙ ПОДАРУНОК (літературна казка Тху Хионга в перекладі Майї Кашель)

   Давно колись жили батько й мати і було в них троє синів. Одного дня батько покликав усіх синів до себе і сказав:

— Діти мої, хоч ми з матір'ю ще не старі, але ж не бу­демо жити вічно, не зможемо годувати вас усе життя. Тому покажіть, на що ви здатні. Від завтрашнього дня дбайте са­мі за себе. Ідіть, куди хочете, робіть, що хочете. А через рік вертайтеся і принесіть додому найцінніший подарунок. А що нести — хай кожен із вас вирішить сам.

    Послухалися сини та й пішли з дому. За рік повернулися. Найменший подав золоту скриньку, повну коштовних ка­мінців і виробів зі слонової кістки.

    Середульший привіз цілий віз дорогих страв: копченої та смаженої дичини, рідкісної морської риби, пирогів і тістечок, ароматних смачних плодів і ще багато всякої всячини.

    А у старшого за плечима висіла стара торбина, вицвіла від сонця й дощу. Видно, важка.

   Спершу відкрили золоту скриньку найменшого, і кожен замилувався блиском, красою коштовностей. Помилувалися та й сховали скриньку.

    Настав обід. Середульший син уніс хліб і різні страви, за­просив батька й матір до столу. Пообідали та й побачили, що привезених харчів та напоїв вистачить лише на десять днів.

    Після обіду запитали, що ж приніс старший син. А він повів дивну розмову. Наприклад, став розповідати, чому йде дощ. Або чому, буває, колодязь копають дуже глибокий, а до води не докопуються. Або чому рис висаджують одна­ково, поливають однаково, а на одній стеблині зерен обмаль, а на іншій — кілька сотень.

    Він розповідав так цікаво, що люди гукали одне одного, і всі спішили послухати мудрої мови.

— Я, батьку, — сказав старший син, — шукав учителя, який би мене всього навчив: як жити, як працювати, на хліб і до хліба заробляти. Ось він.

     Старший син розв'язав торбину. Усі здивувалися — у тор­бині були самі книжки.

 

 

 

    А батько погладив бороду і сказав:

— Молодець, сину! Усім нам треба вчитися. Не коштовні цяцьки і не смачні страви головне в житті. А знання й умін­ня. Вони допоможуть заробляти на щоденне прожиття. Твій подарунок, сину, найцінніший.

    

НАЙДОРОЖЧИЙ ПЛІД (болгарська народна казка)

 




Переглядів: 711
18.07.2021 -

Категорія: казка літературна

Коментарії до НАЙЦІННІШИЙ ПОДАРУНОК (літературна казка Тху Хионга в перекладі Майї Кашель):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера