Індійські міфи (Про потоп)

Про потоп

Ману, син Вівасвата, оселився на землі у самотній обителі біля південних гір. Одного разу вранці, коли він мив руки, як це роблять і понині, йому попалася у воді, принесеній для вмивання, маленька рибка. Вона йому сказала: «Збережи мені життя, і я врятую тебе». - «Від чого ти врятуєш мене?» - Запитав здивований Ману. Риба сказала: «Прийде потоп для всіх живих істот. Від нього я врятую тебе». - «Як же мені зберегти тобі життя?» І вона сказала: «Нам, рибам, поки ми так малі, звідусіль загрожує смерть. Одна риба пожирає іншу. Ти спочатку тримай мене в глечику, а коли я з нього виросту, викопай ставок і тримай мене там; і коли я виросту ще більше, віднеси мене до моря і випусти на простір, бо тоді смерть вже не буде загрожувати мені нізвідки». Ману так і зробив. Незабаром вона виросла і стала величезною рибою джхаша з рогом на голові; а це найбільша з усіх риб. І Ману випустив її в море. Тоді вона сказала: «У такий-то рік буде потоп. Ти зроби корабель і чекай мене. А коли настане потоп, вийди на корабель, і я врятую тебе ».

І в тому році, який йому вказала риба, Ману побудував корабель. Коли настав потоп, він зійшов на корабель, і риба припливла до нього. Сім святих мудреців, синів Ангіраса, зійшли на корабель разом з ним. Підкоряючись велінням риби, Ману взяв із собою насіння різних рослин. Потім він прив'язав мотузку до рогу риби, і вона швидко понесла його судно вперед по бурхливих хвилях. Не видно стало землі, зникли з очей країни світу; тільки вода була навколо них. Ману, семеро мудреців і риба були єдиними живими істотами в цьому водному хаосі. Люті вітри розгойдували корабель з боку в бік. Але риба все пливла і пливла вперед по водній пустелі і нарешті привела корабель Ману до найвищої гори Гімалая. Тоді вона сказала Ману: «Я спасла тебе. Прив'яжи корабель до дерева. Але будь обережний, вода може змити тебе. Спускайся поступово, слідом за спадом води». Ману дослухався поради риби. З тих пір це місце в північних горах називається «Спуск Ману».

А потоп змив усі живі істоти. Один Ману залишився, щоб продовжити людський рід на землі.




Переглядів: 2473
15.10.2017 -

Категорія: ЧИТАТИ (Зарубіжна література) » 6 клас (зар.літ)

Коментарії до Індійські міфи (Про потоп):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера