Буба: мертвий сезон (Космовська Барбара) (Скорочено)

 Буба: мертвий сезон (Космовська Барбара)

(Скорочено)

 

Коли ви чуєте слово «буба», які асоціації у вас з’являються? Правильно – передусім дитячі. Усі ці буби, вави, які в перекладі з дитячої мови, означають побиті колінця, подряпані ручки з ніжками, одним словом, – гулі. Без них не обходиться жодне дитинство, бо на цих бубах дитина здобуває свій унікальний життєвий досвід. Так само, тобто «Буба», називається роман польської письменниці Барбари Космовської, який вийшов у серії «Прикольна книжка» молодого львівського видавництва «Урбіно».

Це книга про життя польської шістнадцятирічної дівчинки, яку всі кличуть Бубою, хоча її справжнє ім’я – Агнешка. Вона мешкає разом із «зірковими» батьками (мама Марися – відома письменниця, яка пише жіночі романи, тато – ведучий телепрограм про людські долі) та дідом Генриком. Останній усі гроші програє в спортлото та захоплюється картами.

Колоритними персонажами роману є також подружжя Маньчаків, людей, які живуть у своє задоволення. Вони мешкають поруч із головною героїнею й кілька разів на тиждень (часом із запрошенням, а часом – ні) приходять до сусідів перекинутися в бридж.

Поява в українських книгарнях «Буби» на часі, оскільки при наявності великої кількості творів про котиків та зайчиків для дуже маленьких читачів, нам гостро бракує літератури про підлітків.

«Буба» – це книжка для сімейного читання, написана в пригодницькому жанрі. Авторка цікаво виписує кожного персонажа, настільки добре, що про нього можна самому вигадати ще одну гумористичну історію. Герої «Буби» тримають читача в напрузі, від них весь час чекаєш несподіванки. В результаті читач не встигає оговтатися від одного сюжетного повороту, коли його знаходить новий. То знову у батьківський дім несподівано повертається старша сестра Буби Олька, то її син пісяє на дорогий килим, щоб привернути увагу дорослих, то пан Генрик дурить своїх дітей із квитками спортлото, то Марися стає сектанткою, то Маньчаки з’їдають усі голубці, то …

Особливість твору – неперевершено лукавий гумор. У романі іронізують усі, навіть мовчазна хатня робітниця Барташова. Польський гумор – гострий, в’їдливий, але зовсім не образливий, – тверезий. До речі, у романі піднімається тема пияцтва та проблем, з якими стикаються діти алкоголіків, на прикладі образу Бубиної подруги Агати, яка приходить на уроки із синцями, і дуже соромиться свого батька-пияка. Авторка ненадовго торкається цієї теми. На мою думку, її можна було б розкрити глибше, оскільки вона актуальна для будь-якого суспільства, не лише польського чи українського.

Космовська відома, як автор книжок для підлітків, її твори називають літературою позитивізму. І дійсно, Буба Космовської дуже позитивна: вона старанно вчить уроки, чемна, слухняна, має зразкового бой-френда, переймається клопотами сестри, виграє на чемпіонаті з бриджу. Тобто образ головної героїні ідеальний, Буба – не типова сучасна дівчинка, а вигадана. Бо що є авторитетом для підлітка? Не сім’я, не дорослі з їхніми проблемами, а ровесники, музичні кумири. Підлітки тусять на вулиці, катаються на роликах, роверах, у гіршому випадку – п’ють пиво та палять. Роман же Космвоської закінчується перемогою Буби на чемпіонаті з бриджу. Втім насправді авторка не ставить на цьому крапку, а пише продовження під назвою «Буба: мертвий сезон». Так що на нас чекає занурення у світ азарту – втім, для початку вам все-таки належить подружитися з Агнешкою-Бубою та її рідними.




Переглядів: 23219
22.10.2017 -

Категорія: ЧИТАТИ (Зарубіжна література) » 8 клас (зар.літ)

Коментарії до Буба: мертвий сезон (Космовська Барбара) (Скорочено):

Відповідь
15 травня 2018 15:40
heart
 
Відповідь
5 травня 2021 14:56
не особо понятно
 
Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера