ІМЕНА УКРАЇНИ В КОСМОСІ (Алла Корсунь) науково-художнє оповідання

     Зоряне небо, безкінечний Всесвіт... Із давніх-давен людина вдивлялася в загадкове мерехтіння зірок, рух Сонця та Місяця, ля­калася падіння комет і метеоритів, а загалом обожнювала цей невідомий далекий світ, тому й нарекла зорі, сузір'я, планети іменами богів та міфічних героїв.

     Але казкові сторінки на небі — це вже далека історія людства. Нестримний розвиток науки та техніки розкрив багато таємниць Всесвіту, наблизив його до людини, зробив доступнішим і зрозумілішим. Можливості астрономії, зокрема української, у вивченні космосу сьогодні істотно зросли. Побудовані потужні радіотеле­скопи, розроблено нові методи реєстрації потоків випромінювання, які надходять до Землі від далеких галактик та позагалактичних джерел. Дослідження Всесвіту неможливі також без штучних супутників Землі та автоматичних станцій.

     Нові часи — нові відкриття у безмежжі Всесвіту: пульсари, квазари, «чорні діри»... У Сонячній системі відкрито багато малих планет-астероїдів («зореподібних»), комет.

За допомогою космічних апаратів створено карти поверхонь Меркурію, Венери, Марса, Місяця, відкриті кільця в Юпітера та Урану. З'явилися на небі нові назви й імена.

Чимало назв пов'язано з Україною. І це не випадково. Україну по праву вважають розвинутою астрономічною державою. Удень і вночі на теренах нашої країни за небом спостерігають астро­номічні обсерваторії, оснащені унікальним обладнанням. У нас працюють відомі на весь світ наукові школи з різних галузей астрономії, зроблено чимало відкриттів і наукових передбачень. Внесок українських астрономів у вивчення космосу справді вагомий.

      Ось лише деякі з українських імен у космосі: астероїд Україна, малі планети Володимир (на честь Хрестителя Київської Русі), Корсунія (Херсонес), Почайна, Григорій Сковорода, Іван Франко, Леся Українка, Григорій Нарбут, Михайло Дорошенко, Ванда Василевська, Олександр Довженко, Леонід Биков, кратери Ярославна, Тарас Шевченко, Борис Патон, Сергій Корольов, Володимир Вернадський... Чимало також у небі назв українських міст: Київ, Полтава, Одеса та інші.

 




Переглядів: 666
14.08.2022 -

Категорія: астрономія

Коментарії до ІМЕНА УКРАЇНИ В КОСМОСІ (Алла Корсунь) науково-художнє оповідання:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера