Цікаво про рослини

• Як чудово пахнуть квіти! Найзапашніша на земній кулі квітка росте в Америці. Це мексиканський кактус. Його пахощі подібні до запаху ванілі. Їх можна відчути на кілометровій відстані.

• Другим хлібом називають рис. Щоправда, хліб з нього не печуть, але саме він є основною й найулюбле­нішою їжею багатьох народів. Рис спершу сіяли в Індії, а трохи згодом стали ви­рощувати в Китаї. Грецькі та римські лікарі вважали рисовий відвар за дуже цінні ліки.

Лаванду називають блакитним золотом. Адже вона дуже цінна. Її використовують у медицині, парфумерії, косметиці. Є лавандовий мед, варення. А ще мішечки із сухою лавандою кладуть у шафи, щоб постільна білизна гарно пахла.

• До Європи червоний перець потрапив із Централь­ної Америки майже чотириста років тому. Як карто­плю і квасолю, його довго вважали декоративною рослиною. І лише сто років тому почали використо­вувати в кулінарії.

• Волоський горіх ще називають грецьким. Проте друга назва присвоєна йому неправильно. Адже батьківщиною цієї рослини є Середня Азія, Кавказ. Тому горіх правильніше було б називати азійським або кавказьким. Але на Кримський півострів та в інші регіони сучасної України ці плоди завозили переважно з Греції. Ось звідки пішла назва грецький горіх.

Чай буває білий, зелений, чорний. Чай зміцнює імунітет, зубну емаль, якщо його споживають без цукру. Також допомагає працюва­ти серцю і судинам, перетравлювати їжу.

• В Амазонці росте латаття Вікторія регія — найбільше латаття у світі. Листок рослини у діаметрі досягає до 2 метрів. Латаття цвіте раз на рік усього 3 дні. Його квітка змінює колір від білого до рожевого або фіоле­тового.

Кактус опунція росте в посушливому кліматі. Його плоди смачні, корисні. Смак стиглих плодів залежить від сорту. Він буває схожий на полуницю, кавун, диню, інжир, банани, ківі, цитрусові. Плоди опунції їдять сири­ми, вареними, смаженими. У Тунісі з них готують джеми, варення.

• В Україні вирощують кукурудзу, квасолю, помідори, перець, кабачки, гарбузи, ми вважаємо їх українськими овочами. Проте це не так. Батьківщиною цих рослин є Мексика. До Європи їх завезли іспанські мореплавці.
• Над водою на прямому стеблі здіймається пишна рожева квітка. Так цвіте лотос.
• Навесні каштани світяться білими або червоними свічками цвіту. Потім на них вирос­тають зелені їжачки — круглі і колючі. Восени вони падають на землю. З них вистрибують блискучі гладенькі горішки. Біло-рожевий цвіт каштанів — незвичайний: пахучі суцвіття з дрібних квіточок нагадують пірамідки, вони схожі на великі яскраві свічки.
Конвалія — витривала трав'яниста багаторічна рослина 10-25 см заввишки з довгим розгалуженим, повзучим кореневищем і пучка¬ми коренів, яка в мішаних і листяних лісах (поширена майже по всій Україні, крім півдня степу і високогір'я Карпат). Лікарська, ефіроолійна, отруйна і декоративна рослина. У народній медицині використовують квітки, листки і надземну частину конвалії, лікарські препарати з неї рекомендують при захворюваннях серця, печінки, сечового та жовчного міхурів. Цвіте у травні, квітки конвалії містять ефірну олію, яка дуже ціниться в парфумерії, з них  готують есенцію, що входить до складу найвищих сортів парфумів.
Дуб у багатьох народів, зокрема й в українського народу, у давнину вважали символом могутності та сили. Деревину дуба високо цінують завдяки міцності та довговічності. Дуб потребує великої кількості води. Доросле дерево споживає майже 200 л на добу. Зображення дуба можна побачити на гербах багатьох міст. У середньому дуб живе майже 400 років, але є і довгожителі, наприклад, найстаріший дуб в Україні росте понад 1300 років у селі Стужиці Закарпатської області. Дуб — незвичайне дерево, це довговічна рослина, що живе до двох тисяч років. Деревина дуба особливо міцна, вона цінується в столярних роботах. Його кора, гілки й листя використовуються в медицині. Настоянка з кори дуба вбиває шкідливі мікроби, лікує опіки, запалення, а жолудями харчуються тварини й птахи.
  



Переглядів: 378
13.02.2022 -

Категорія: біологія

Коментарії до Цікаво про рослини:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера