Житло різних народів

    У різних куточках Землі люди по-різному при­стосовуються до умов життя. Вони на свій лад будують житла, носять різний одяг, по-різному обробляють землю й вирощують різні сорти рос­лин і породи тварин. Вони звикли до різної їжі й мають різні культурні традиції...

    Своє житло люди вла­штовують відповідно до особливостей тієї місцевос­ті, де вони мешкають.

    Наприклад, у селах Африки, де завжди спека, житла будують із висуше­ної на сонці глини. Товсті стіни таких будинків захищають від сонця, і всере­дині зберігається прохолода. Зовні такий будинок розписаний фарбою.

    Чимало жителів Китаю мешкають у будинках-човнах, які називають сампанами. Тут готу­ють їжу, їдять і сплять, а часто навіть тримають свійську птицю й вирощують овочі.

     Кочові народи мають переносні житла — юрти та яранги. Яранги збира­ють із довгих жердин і на­кривають оленячими шку­рами. Такі будинки зручно перевозити від одного міс­ця кочівлі до іншого.

     У Ґренландії можна по­бачити будинок зі снігових або крижаних блоків — іглу. Це житло ескімосів. Подекуди трапляються цілі селища з хатин-іглу, з'єд­наних переходами.

     У Норвегії традиційни­ми є дво- або триповерхові дерев'яні будинки.

     Вігвам — житло північ­ноамериканських індіанців. Його будують із жердин, які покривають гілками, корою, циновками або шку­рами звірів.

     У великих містах світу (мегаполісах), де жи­вуть мільйони людей і бракує місця для будуван­ня, споруджують висотні будинки — хмарочоси.

Найвищі хмарочоси світу

Назва будинку

Країна, місто

Висота, м

Кількість поверхів

Бурдж Халіфа

ОАЕ, Дубаї

828

163

Тайбей

Тайвань, Тайбей

508

101

Шанхайський Всесвітній центр

Китай, Шанхай

492

88

   




Переглядів: 263
5.09.2022 -

Категорія: географія

Коментарії до Житло різних народів:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера