ФРАЗЕОЛОГІЗМИ або чому так кажуть

• Коли кажуть «заробити на сіль до оселедця», то мають на увазі «нічого не заробити, не мати заробіт­ку» (Річ у тому, що оселедець — це засолена риба, тому присолювати її додатково не потрібно).

Біла пляма — невивчений край або щось недосліджене. (Вислів пов'язано з тим, що на географічних кар­тах недосліджені райони позначають білими пля­мами).

Після дощику в четвер — невідомо коли або ніколи. Наші пращури особливо вшановували язичниць­кого бога Перуна — бога грому і дощу. Днем Перуна був четвер, тому саме в цей день молилися про дощ.

Півень убрід переходить — кажуть про мілку річку. (Ноги в півня короткі. Тому він може пройти лише там, де неглибоко).

Комар носа не підточить — щось зроблено на­стільки якісно, щільно підігнано, що не пролізе на­віть комариний ніс.

Як за кам'яною стіною — перебувати під надій­ним захистом. (У давнину для захисту від ворогів навколо міст мурували стіни. Особливо надійними були кам'яні стіни, які боронили від ворожих стріл і витримували тривалу облогу).

Біла ворона — так кажуть про того, хто виділя­ється серед інших чимось незвичайним, зовсім не схожий на інших. (У природі дуже рідко трапляються тварини білої масті. Їх називають альбіносами. Альбіноси бувають і серед ворон, але це велика рідкість).

Каламутити воду— збивати з пантелику, вноси­ти розлад, неспокій. (Вислів народився в рибалок. У давні часи рибу ви­ловлювали у спеціально скаламученій воді. Уважалося, що риба не помітить сітки й потрапить до неї).

Пройти крізь вогонь і воду — зазнати всіляких випробувань, виявитися мужнім, спритним. (Пройти через дві найбільші небезпеки, які уособлюють во­гонь і вода, може тільки мужня людина).

Забивати баки — відвертати чиюсь увагу розмо­вами; заморочувати. (Слово баки означає «очі» й утворене від дієслова бачити. Схожі за значенням вислови — забивати голову, забивати памороки).

Бити байдики — лінуватися. 

Дрижаки хапати — мерзнути.

Розбити глека — посваритися.

Брати на кпини — насміхатися.

Зарубати на носі — запам’ятати.

 

Накивати п'ятами — утікати.

 




Переглядів: 665
13.02.2022 -

Категорія: українська мова

Коментарії до ФРАЗЕОЛОГІЗМИ або чому так кажуть:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера