РЕФЕРАТ на тему "Хімічний склад жувальних гумок"

1. РІЗНІ ДУМКИ ПРО ЖУВАЛЬНУ ГУМКУ.

Сьогодні, коли реклама «Орбіт» або «Дірол» нав’язливо пропонує їх, ми знаємо про цей продукт не так і багато. Переважно те, що їм приписує реклама. Адже ніякої серйозної інформації про жувальну гумку як не було, так і немає. Зовні світ жуйок дуже благополучний: скандалів начебто немає, стоматологи з екранів телевізорів часто підтверджують корисність жувальної гумки «sugar free» для зубів. Ось тому в даний час жують всі – і діти, і дорослі. У багатьох людей спостерігається навіть захоплення жувальною гумкою.

 

РЕФЕРАТ на тему "Хімічний склад жувальних гумок"

 

 

Реклама приписує жувальній гумці різні чудодійні властивості: покращує зубну емаль, запобігає появі зубного каменю, усуває запах з рота, відновлює кислотно-лужний баланс та інше. Але є багато факторів, які роблять жувальну гумку не такою вже і корисною.

 

2. З ІСТОРІЇ ВИНИКНЕННЯ.

РЕФЕРАТ на тему "Хімічний склад жувальних гумок"

    Президент Мексики генерал Антоніо Лопес Санта Ганна на власній кухні зварив маленький шматочок каучуку, що стало прообразом сучасної гумки. Трохи пізніше він додав в жуйку лакричний ароматизатор. Так з'явилася перша ароматизована гумка під назвою «Black Jack».

Зараз рецептура виготовлення жувальної гумки змінилась.

 

3. ГОЛОВНА СКЛАДОВА.

РЕФЕРАТ на тему "Хімічний склад жувальних гумок"

  Головною складовою жувальної гумки є так звана гумова основа. Однак це зовсім не та гума, з якої роблять покришки для автомобілів та килимки для "миші". В ідеалі гумову основу має становити сік дерев каучуконосів, який під дією кислоти або виварювання перетворюється в м'яку, але досить пружну масу.

На жаль, ще не виросло стільки дерев, щоб стало можливим використовувати їх у масовому виробництві, тому сьогодні застосовуються синтетичні гумові основи.

 

4. ДИТЯЧІ ЖУВАЛЬНІ ГУМКИ.

Що стосується дитячих жувальних гумок, деякі з них, як не дивно, небезпечні для здоров'я.

  І цю небезпеку можна відчути на смак – шкідлива жувальна гумка більш жорстка і швидко втрачає смак, починаючи гірчити. Такому смаку вона зобов'язана бутадієн-стирольному каучуку, використовуваному в якості гумової основи. Зазвичай його використовують в країнах, що розвиваються, але іноді їм не гребують і виробники в цивілізованих державах. 

РЕФЕРАТ на тему "Хімічний склад жувальних гумок"
   У деяких країнах наявність бутадієн-стирольного каучуку в харчових продуктах не дозволено. Через те, що виділяється стирол, який подразнює слизові оболонки і викликає головний біль, крім того, він може негативно впливати на нервову систему.

 

5. ДЕЯКІ ІНШІ КОМПОНЕНТИ ЖУВАЛЬНОЇ ГУМКИ.

   Зазвичай гумову основу жувальної гумки виробляють ті ж підприємства, які поставляють каучук, окремі підприємства, що купують каучук і продають гумову масу, або великі фірми – виробники жувальної гумки.

   Для покращення жувально-механічних властивостей потрібні особливі добавки. Існує маса харчових добавок, які використовуються повсюдно в різних галузях харчової промисловості. Це барвники, ароматизатори, емульгатори, стабілізатори та інші потрібні й непотрібні компоненти. 
   Пом'якшувальні речовини дозволяють гумці довго зберігати еластичність. Це гліцерин, а також емульгатори природного походження: лецитин, камеді (наприклад, гуміарабік-смола деяких видів акацій). Крім того, в гумку додають антиоксиданти, які за нормами, прийнятим у нас, може становити 750 мг/кг, а на практиці воно рідко досягає 200 мг/к

   Гумова основа становить більше 20% від загальної маси жувальної гумки, а ось цукор до 60%. З мікробіологічної точки зору така велика кількість цукру робить жувальну гумку безпечною – бактерії не живуть за таких концентраціях. Але залишаються надлишкові калорії, порушення обміну речовин та захворювання зубів.

    Іншими компонентами жувальної гумки є смакові добавки, барвники, ароматичні речовини – всі разом вони складають близько 5%.

   З ефірних олій кмину і кропу отримують карвон – речовина з кминним запахом, що використовується в деяких сортах жувальної гумки. Досить важко перелічити всі ароматизатори. До складу жувальних гумок зазвичай входять фруктові ароматизатори: яблуко, апельсин, вишня, полуниця, диня, ананас, лимон, лайм, виноград. Основні ароматичні складові майже всіх фруктів на даний час виділено та охарактеризовано.

   Значна кількість цих речовин міститься в таємниці, так само як і компонентний склад кожного смаку та аромату. І, як правило, більш дорогі жувальні гумки мають більш насичений смак, аромат і містять більш складні композиції добавок.

 

6. МЕНТОЛ – НАЙВІДОМІША АРОМАТИЧНА СМАКОВА ДОБАВКА.

     Найвідоміша зі смакових та ароматичних складових жувальної гумки - це, зрозуміло, ментол.

РЕФЕРАТ на тему "Хімічний склад жувальних гумок" 

   У ментолу чотири стерео ізомеру, кожен з яких має (+), (-) і (+ -) форми. Стереоізомери відрізняються один від одного запахом і смаком; наприклад, один з них має чистий, м'ятний і холодить смаком найбільше, саме він становить 80% ефірного масла перцевої м'яти.

    Розроблено методи синтетичного ментолу, і деякі з них застосовуються в промисловості, проте більшу частину ментолу отримують, мабуть, все-таки з ефірної олії перцевої м'яти. Масло охолоджують і кристали збирають центрифугуванням. 

 

7. ВИСНОВОК.

Жувальні гумки містять синтетичні речовини, ароматизатори, емульгатори, стабілізатори тощо.

Ця продукція сприяє швидшому зношенню пломб на зубах, надмірному розвитку жувальних м’язів, може викликати підвищене заковтування повітря під час їжі, що веде до розладу травлення та метеоризму.

Зрозуміло, що не варто споживати жуйки замість цукерок.

Коли нема можливості почистити зуби, стоматологи дозволяють освіжити подих жуйкою, проте цим не слід зловживати.

Не можна сліпо довіряти рекламі.

 

План

1. Різні думки про жувальну гумку.

2. З історії виникнення.

3. Головна складова.

4. Дитячі жувальні гумки.

5. Деякі інші компоненти.

6. Ментол – найвідоміша ароматична смакова добавка.

7. Висновок.

 

Використана література

Підручники.

Інтернет.

Енциклопедія школяра.

   

Завантажити файл-pdf  

ЗАВАНТАЖИТИ / СКАЧАТИ

 

         




Переглядів: 13717
9.04.2021 -

Категорія: Реферати

Коментарії до РЕФЕРАТ на тему "Хімічний склад жувальних гумок":

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера