Економічна географія

1. Зернові культури, які займають найбільші площі  сільськогосподарських земель в Україні, та географія їх поширення.

Головною зерновою культурою є озима пшениця, райони її вирощування  – лісостепова, степова зони і частково Полісся (в Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій, Кіровоградській, Харківській, Полтавській, Вінницькій, Одеській, Миколаївській, Херсонських областях Україні та Автономній Республіці Крим).

Другою за посівними площами і валовими зборами є ячмінь, озимий ячмінь вирощують у південній частині Степу та в передгірних районах Криму.

Третє місце в Україні за площею посівів посідає кукурудза , найкращі умови для її вирощування – північний і центральний Степ, значні посіви зосереджені також у південній частині Лісостепу, Закарпатській, Чернівецькій і  Одеській областях.

Посіви жита вирощують на Поліссі, в Лісостепу, в Карпатах.

Гречку сіють її здебільшого в Лісостепу і на Поліссі.

Просо вирощують переважно в Лісостепу і Степу.

Рис як продовольчу культуру вирощують на поливних землях у Миколаївській, Херсонській областях та в Криму.

 

2. Основні авіабудівельні підприємства України та географія їх розташування.

Основні авіабудівельні підприємства України: ДП «Антонов» — флагман цієї галузі, Завод 410-ї цивільної авіації, провідний виробник гелікоптерної техніки та авіаційних двигунів – ПАТ «Мотор Січ», ДП «Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон», Миколаївський авіаремонтний завод «НАРП», Запорізький державний авіаремонтний завод «МіГремонт», Хмельницьке державне підприємство «Новатор», Львівський державний авіаційний завод, ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес», Вінницький авіаційний завод, ДП «Одеський авіаційний завод», Київське ТОВ «НВП «Атлон Авіа», ВАТ «Меридіан» ім. С. П. Корольова, ТОВ «НВП «Українські авіаційні системи». Багато підприємств авіапромисловості  входять до концерну  «Укроборонпром».

 

3. Географія поширення олійно-жирової  промисловості України.

Головними олійними культурами соняшник, кукурудза, льон, соя, ріпак.

У південно-східних районах вміст олії в насінні буває вищим ніж у північних та північно-західних.

За обсягами вирощування соняшника Україна посідає перше місце у світі, основні площі зосереджено у степових районах, також у лісостепу (у Донецькій, Дніпропетровській, Луганській, Запорізькій областях).

 

4. Країни з найчисельнішою Українською діаспорою та чому відтік відбувся саме туди.

Найбільші українські діаспори сформувались у Росії, Канаді, Казахстані, США, Польщі, Молдові, Бразилії, Австралії, та інших країнах світу.

Примусова еміграція спостерігалась у Росію, Казахстан, під час тоталітарного режиму. Добровільна еміграція в пошуках кращого життя спостерігалась до Канади, США, Бразилії, Австралії. 

 

5. Демографічна політика в Україні не дала бажаних результатів.

Позитивна демографічна політика в умовах погіршення соціально-економічної ситуації неможлива. Нема стимулювання розвитку виробництва, малого бізнесу, люди емігрують на заробітки.

 

6. Товари які переважають у товарній структурі експорту України.

Сировина та товари первинної обробки: зернові, чорні метали, жири та олії тваринного або рослинного походження, руди, шлак, зола, електричні машини, залишки та відходи харчової промисловості, ядерні реактори, котли, машини, деревина та вироби з дерева, насіння і плоди олійних рослин, вироби з чорних металів.

 

7. Олійні культури України та регіони їх поширення.

Головними олійними культурами соняшник, кукурудза, льон, соя, ріпак. 

Основні площі зосереджено у степових районах. Вирощують соняшник також у лісостепу. Найвища концентрація посівів спостерігається в Донецькій, Дніпропетровській, Луганській, Запорізькій областях.

Провідною волокнистою культурою в Україні є льон-довгунець, ця культура набула найбільшого поширення на Поліссі і в передгір'ях Карпат.

 

8. Райони розвитку сільськогосподарське машинобудування та що там виробляють.

Сільськогосподарське машинобудування включає тракторобудування, виготовлення комбайнів, агрегатів. Найважливішим центром тракторобудування є  «Харківтракторозапчастина», тракторні агрегати виготовляють Кіровоградський завод «Гідросила», Мелітопольський завод тракторних гідроагрегатів, Вінницький завод тракторних агрегатів, Чугуївський завод паливної апаратури, ВО «Київтрактородеталь», Рівненський завод тракторних агрегатів тощо.

Бурякозбиральні комбайни виробляються у Тернополі та Дніпропетровську, кукурудзозбиральні – в Олександрії та Херсоні.

 

9. Географія поширення технічних культур в Україні.

Провідні технічні культури України – цукрові буряки та соняшник, вирощують також льон-довгунець, коноплі, хміль, тютюн.

Україна посідає перше місце в світі за обсягами валових зборів цукрових буряків.

Технічні культури займають 11 % у структурі посівних площ України.

Більше 75 % посівних площ зосереджено в основній зоні вирощування

цукрового буряка – лісостеповій, перш за все, в центральних її областях:

Тернопільській, Вінницькій, Хмельницькій, Полтавській.

Вирощування хмелю зосереджено переважно на Поліссі, де особливо виділяється Житомирська область.

Плантації тютюну поширені в Криму, Придністров'ї та на Закарпатті. Тютюн нижчої якості та махорку вирощують у Чернігівській, Полтавській та Сумській областях.

Провідною волокнистою культурою в Україні є льон-довгунець, яка поширена на Поліссі і в передгір'ях Карпат.

 

10. Причини малої частки електроенергії, яка добута з альтернативних джерел.

Мала частка електроенергії альтернативних джерел зумовлена, тим, що має високу собівартість та наявним монополізмом у енергетиці країни.

Економічна географія 

    




Переглядів: 2440
30.05.2021 -

Категорія: Реферати

Коментарії до Економічна географія:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера