Василь Олександрович Сухомлинський біографія

   Майже століття тому в бідній селянській сім’ї народився хлопчик, котрому судилося стати великим педагогом і письменником.
   Василь Сухомлинський народився 28 вересня 1918 року в селі Василівці Василівської волості Олександрійського повіту Херсонської губернії (нині Онуфріївський район Кіровоградської області).
   Батько Олександр мав золоті руки. Мати Оксана була працелюбною, турботливою, ніжною, лагідною жінкою. У домі Сухомлинських любили книгу. Діти ніколи не чули ні від батька, ні від матері жодного грубого слова. Усі вони стали педагогами.
   З 1926 по 1933 рр. навчався у місцейвій Василівській семирічці. 
   Василько ріс жвавим, кмітливим, допитливим хлопчиком. Змалку любив малювати. А зошити, фарби, пензлі можна було придбати тільки в обмін на лікарські трави. Бажання малювати було таке сильне, що хлопчик цілими днями пропадав у лісі. За фарбами ходив пішки тридцять шість кілометрів аж у місто Кременчук.
   Влітку 1933 року мати відправила Василя на навчання у Кременчуцький медичний технікум, але невдовзі він покинув цей заклад. 
   1934 року Василь Сухомлинський вступає на підготовчі курси учительського інституту в Кременчуці, а потім навчається в ньому на факультеті української мови і літератури. Був здібним і старанним у навчанні, мав чудову пам’ять. Любив і розумів жарти, був хорошим товаришем. 
   Від 1935 року розпочалася його педагогічна діяльність. Вчителювати Сухомлинський почав, коли йому було сімнадцять років. Тільки війна відірвала його від улюбленого заняття. У бою був тяжко поранений. Після перемоги Василь Сухомлинський знову повернувся до школи. Він робив усе, щоб школа для учнів стала школою радості.
   Василь Сухомлинський проводив уроки добра і краси в школі під голубим небом., на зеленій траві, у садку, під гіллястою грушею. Він водив своїх вихованців у ліс, на річку, на луки. Вчив їх розуміти і любити природу, проникати в її таємниці, захоплюватися її красою, вчив мислити і розвивав у них здатність і бажання творити казки.
   Василь Сухомлинський учив і виховував дітей своїм власним прикладом. Це була людина мудра, чиста, добра, чуйна, чесна, скромна і благородна. У його палкому серці жила велика любов до всього світу. Він не лише навчав, а й прищеплював кожній дитині найкращі людські якості: доброту, чуйність, людяність, патріотизм, повагу до старших, любов до Батьківщини.
   «Людина народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб залишити по собі вічний слід», — писав Василь Сухомлинський.
Видатний педагог є автором понад 600 статей, 1200 оповідань і казок, а наклад його книг становить близько 4 мільйонів примірників різними мовами.
   



Переглядів: 1012
18.07.2021 -

Категорія: Реферати

Коментарії до Василь Олександрович Сухомлинський біографія:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера