Черкащина і обласний центр Черкаси

• На Черкащині є місто Канів. Тут на високому березі Дніпра стоїть пам'ятник Тарасові Шевченку. Це місце поховання називається Тарасовою Горою.

• На Черкащині в місті Умані можна відвідати парк «Софіївка». Цей ма­льовничий куточок називають уманським дивом.

    Національний дендрологічний парк «Софіївка» — одне з найвидатніших творінь світового садово-паркового ми­стецтва. Парк розкинувся на площі майже 180 гектарів на околиці міста Умань, що в Черкаській області.

   Заснував парк 1796 року польсь­кий магнат1 Станіслав Потоцький на честь своєї дружини

 красуні гречанки Софії.

   У парку споруджено низку штучних басейнів та ставків: водоспади, шлюзи, каскади, водограї, підземну річку Ахеронт тощо. Також у «Софіївці» є чимало алей і ландшафтних ділянок. Парк прикрашають штучні скелі, гроти, павільйони, альтанки, скульптури італійських та французьких митців: статуї грецьких богів та богинь, відомих філософів та поетів.

   У парку висаджено дерева місцевих порід та екзотичні рослини з інших країн. Тут зберігся дуб, якому близько 400 років. За народними переказами, саме під цим дубом збиралися на наради з козаками легендарні українські ватажки Максим Залізняк та Іван Гонта.

1. Магнат — давня назва землевласників і воєначальників. 

      




Переглядів: 310
20.05.2022 -

Категорія: географія

Коментарії до Черкащина і обласний центр Черкаси:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера