ХЛІБ І ЗОЛОТО (українська народна легенда)

   Коли ще в Галичі1 жив король Данило, він мав такого майстра, що робив йому гроші. Той майстер у золоті купався, але волі не мав. Король Данило сам відкривав ту касу, де працював той майстер, за­микав його і випускав власноручно, коли треба було майстрові кудись вийти. Він лише один знав про все багатство короля, той майстер.

    І так розжився, що не розумів, як так голодним бути. Та й одного разу каже королю:

— Золото — цар.

    А Данило поправляє його:

— Ні, чоловіче, хліб — усьому голова.

— Ні, золото і срібло.

    Так вони сперечалися, що король обернувся та й пішов геть з майстерні. А другого дня бачить король Данило золотий напис на стіні: «Хліб — болото, а всьому голова — срібло й золото».

     Данило нічого не сказав. Але другого дня зранку привів майстра, замкнув його; а тут вістові приліта­ють — ворог іде. Данило зібрав дружину2, вирушають у похід. Поїхав, а про майстра забув, що замкнений. А король видав такий наказ, що ніхто не сміє до каси підходити, інакше — смерть.

     Минуло кілька місяців. Данило з військом поверта­ється додому, чекає від майстра-золотаря дарунка за перемогу, а того нема. І тут згадав. Зіскакує з коня, біжить до каси, відмикає, а на купі золота — лиш кістяк з майстра, а на столі золотом написано: «Срібло, золото — то болото, а хліб — цар». Отак життя навчило...

 

1. Галич — у давні часи столиця Галицького королівства, зараз — місто в Івано-Франківській області.

2. Дружина — військовий загін.

 




Переглядів: 610
4.07.2021 -

Категорія: ЧИТАТИ (Українська література) » 4 клас (читання)

Коментарії до ХЛІБ І ЗОЛОТО (українська народна легенда):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера