Замки України і світу

ЗА́МКИ УКРАЇНИ

• Наші предки будували замки, щоб боронити рідну землю. На горі вони ставили міцні будівлі, оточували їх високим кам'яним муром. На мурах були сторожові вежі. У мурах були бійниці, через які люди відбивали напад чужинців.

• Добре відомі замки у Луцьку, Хотині, Кам'янці-Подільському, Острозі. У замках, які збереглися, тепер музеї. Неповторність і таємничість ваблять туристів до Хотинського, Кам’янецького, Луцького та інших замків.
• В Україні збереглося 116 замків. Українські замки овіяні легендами. За народними переказами, у багатьох із них живуть привиди. Деякі легенди розповідають про численні скарби, сховані в замках. 
• Замки треба берегти. Це наша історія.
• На неприступному березі річки Дністер височіє Хотинський замок. Він має дуже давню історію. Близько тисячі років тому на цьо­му місці Київський князь Володи­мир збудував дерев'яну фортецю. Потім князь Данило Галицький вирішив збудувати кам'яний за­мок. Пізніше споруда багато разів добудовувалась.
• У місті Кам'янець-Подільський знаходиться Кам'янецька фортеця. Про неї складена легенда. Щоб потрапити до неї, треба переїхати через Замковий міст. До складу Кам'янецької фортеці входить одинадцять башт. Кожна з них має свою назву й історію. Найвища башта названа Папською. Тому що була збудована на кошти, виділені Папою Римським. У Чорній башті є видовбана у ске­лі криниця глибиною 40 метрів. Досі тут збереглося величезне дерев’яне колесо з пристроєм для піднят­тя води на поверхню. 

Національний запо­відник «Кам'янець» є одним із найдавніших на території України. Він займає площу понад 120 гектарів і налічує майже 200 пам'яток архітектури.

• Луцький замок — найцінніша пам'ятка Волині. Він один із найстаріших в Україні. Незабутнє враження викликають височенні вежі фортеці. За її стінами — єдиний в Україні музей дзво­нів, виставка старовинної зброї. Сьогодні тут проводять яскраві лицарські турніри.
• На Житомирщині є унікальний «Замок Радомисль». Колись тут була паперова фабрика. На папері цієї фабрики була надрукована перша в Києві книга — «Часослов». Тепер у замку проходять виставки і концерти. Є трапезна, де подають старовинні страви та трав'яні чаї. Відтворена і паперова майстерня. Територія замку з усіх боків оточена водою і парком. Тут б'ють джерела, ростуть рідкісні рос­лини, живуть видри, норки, бобри, лелеки, плаває риба.
ЗАМКИ СВІТУ
• Гордістю Чехії є замки. Найбільшим вважається замок «Празький град». У ньому розміщується резиденція президента Чехії. Сьогодні замки живуть сучасним життям. У них проводять рицарські турніри, костюмовані дійства, облаштовують музеї. Чехи люблять і бережуть ці пàм’ятки.
     



Переглядів: 514
15.05.2022 -

Категорія: різне

Коментарії до Замки України і світу:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера