Реферат на тему «Хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною»

1. ЗУБНА ПАСТА – засіб №1

Реферат на тему «Хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною»

Реферат на тему «Хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною»

   Я розповім вам про складові, які входять до складу практично всіх паст, а також про те, чому на тюбику, який смачно пахне, завжди є напис «Не ковтати». До засобу №1 для чищення зубів входять: сахарин, гліцерин, парафін, ментол, формальдегід.

Сахарин

Хоча відомо про руйнівну дію цієї речовини на зубну емаль, але сахарин входить до складу пасти для надання привабливого солодкого смаку. І ми чистимо свої зуби від солодкого ... солодким. Ось такі метаморфози.

Гліцерин

Входить до зубної пасти та до складу саморобної бомби. Але не лякайтеся, із зубної пасти бомба навряд чи вийде. Гліцерин потрібен для того, щоб запобігти її засиханню. Навіть якщо ви будете ковтати регулярно невелику кількість, ви не вибухнете, але проблеми зі шлунком вам будуть гарантовані.

Парафін

Також як і в складі свічок, в зубній пасті є парафін. Саме він робить її такою, що вона легко видавлюється з тюбика через вузький отвір. Але будьте обережні! При регулярному попаданні в шлунок, парафін здатний викликати нудоту, блювоту і запори.

Ментол

Саме ментол надає диханню свіжість. Тому його обов'язково включають до складу продуктів для чищення зубів. Але потрібно пам'ятати, що його надлишок може негативно позначитися на стані серцево-судинної системи.

Формальдегід

Без цієї токсичної речовини в складі паст не обійтися. Адже саме формальдегід вбиває бактерії і хвороботворні мікроби, що зібралися на зубах після їжі або під час сну. Ця токсична речовина використовується при виробництві паст в мінімальних дозах. Якщо його зміст було б збільшено, то засоби гігієни отримали б «додаткові» приховані і досить зловісні здібності. Формальдегід негативно впливає на генетику людини, органи дихання, на якість зору і стан шкіри. Тому ковтати пасту не можна. Але від постійного надходження в організм малої кількості формальдегіду може розвинутися пошкодження печінки, нирок та інші патологічні стани.

 

2. ОПОЛІСКУВАЧ ДЛЯ РОТА «ЛІСТЕРИН»

   Своїм ефективним впливом на хвороботворну мікрофлору «Лістерин (Listerin)» зобов'язаний активним натуральним компонентам, які входять до його складу. Головними серед них є: евкалиптол, тимол, ментол, метилсалицилат.

   Усі вони входять в базову лінію і не містять спирту. Саме тому його можуть  використовувати діти від 6 років.

   До складу ополіскувачів експертної лінії входить неактивний компонент спирт. Виробниками спеціально доданий для полегшення розчинення бактеріального нальоту і кращого забезпечення дії активних компонентів.
Численні дослідження довели, що застосування «Лістерин» вбиває практично сто відсотків шкідливих мікроорганізмів, що населяють слизову ротової порожнини.

        

3. ЗУБНА НИТКА (ФЛОС)

  Кожен зуб складається з п'яти поверхонь і кожна з них потребує регулярного та якісного очищення. Якщо ми користуємося лише зубною щіткою, то очищаємо тільки 3 з 5 зубних поверхонь, відбувається це тому, що до останніх двох поверхонь зуба просто не можливо дістатися за допомогою зубної щітки, а значить - не вдається і повністю видалити з проміжків між зубами залишки їжі, які в подальшому можуть спричинити утворення зубного нальоту, каменю, захворювання ясен, карієс і неприємний запах.

Реферат на тему «Хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною»

   Перша зубна нитка (флос) була випущена компанією Codman & Shurtleff в 1882 році, але до 90-х років XX століття вона була зовсім непопулярною. До другої світової війни в якості матеріалу для виготовлення флоса використовували шовк, тому нитка і отримала таку назву: у перекладі з англійської «floss» позначає «шовк-сирець».

   Сьогодні жителі європейських країн вже не уявляють свій щоденний догляд за ротовою порожниною без цього нехитрого пристосування. Сучасні флоси виготовляють з нейлону – міцного полімерного волокна.   

    Існує кілька різновидів цього пристосування. Вибираючи оптимальний для себе варіант, варто відштовхуватися від анатомічних особливостей будови щелепи і ширини простору між зубами. Виділяють наступні види зубних ниток: вощені і невощені; плоскі (стрічкові) і круглі; різної товщини; з просоченнями і без; для очищення ортодонтних конструкцій — суперфлоси.

вощені і невощені

Вибираючи між вощеною або невощеною зубною ниткою, варто враховувати, що перший варіант буде більш зручним у застосуванні новачками. Оброблена воском нитка легше прослизає в міжзубний простір, лагідніше і делікатніше контактує із зубною поверхнею. Користуючись вощеним флосом, ризик завдати травми яснам нижче. До того ж в процесі експлуатації нитка залишається цілісною, в той час як невощена нитка розшаровується на окремі волокна. Завдяки цьому забезпечується більш якісне очищення, але для застосування невощенных ниток потрібно «набити руку».

товщина

В залежності від ширини проміжків між зубами можна використовувати нитку різної товщини і виду перерізу. Тим, у кого міжзубний простір широкий, рекомендується використовувати товстіші флоси з круглим перетином. Для людей з щільно розташованими зубами, в тому числі і скученими - більше підходять супертонкі зубні нитки з плоским перетином.

з просоченнями чи без

В якості просочення найчастіше використовуються: освіжаючі ароматизатори, наприклад, ментол, бергамот, лимон; зміцнюють емаль та захищають від карієсу добавки, такі як фторид натрію; антисептики, приміром, хлоргексидин. Завдяки просоченням, флосс не тільки чистить, але і освіжає подих, служить профілактикою карієсу, зміцнює емаль, пригнічує число бактерій у ротовій порожнині.

  Зубна нитка – це дуже корисне пристосування, але користуватися ним можуть не всі. При карієсі, пародонтиті та пародонтозі краще цього не робити, так як можна погіршити стан ясен або пошкодити уражений зуб. Крім того, маленьким дітям не можна самостійно використовувати зубну нитку із-за ризику пошкодити ясна. Стоматологи рекомендують починати користуватися ним дітям з восьмирічного віку, але спочатку обов’язково під наглядом дорослих.

 

4 ВИСНОВОК

    Звідси можна зробити висновки, які вказують на те, що практично всі серйозні виробники пропонують дуже широку пропозицію засобів нагляду за ротовою порожниною, а вибір вже стоїть за покупцями, а вірніше за їхніми матеріальними можливостями, оскільки варіація цін на продукцію серйозна. 

     Звичайно, цю тему можна розтягнути на багато сторінок. Проте залишилося наголосити на тому, щоб приділяти вагому увагу цим питанням. І тоді буде здорова усмішка.

 

 

План.

1. Зубна паста – засіб № 1

2. Ополіскувач для рота «Лістерин»

3. Зубна нитка (флос)

4. Висновок.

 

Використана література.

Інтернет.

Великий довідник школяра.

Підручник з хімії.

 

Завантажити файл-pdf  

ЗАВАНТАЖИТИ / СКАЧАТИ

 




Переглядів: 8165
9.04.2021 -

Категорія: Реферати

Коментарії до Реферат на тему «Хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною»:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера