Міні-РЕФЕРАТ на тему «Міжнародні організації»

Міжнародні організації – це система міжнародних зв’язків стрімко ускладнюється і набуває багатовимірного характеру.

 

— Підтримання миру. 
ООН — це міжнародна організація, створена для підтримання міжнародного миру, загальної безпеки та для сприяння розвитку всебічного співробітництва між державами. Статут ООН був підписаний 26 червня 1945 р. на конференції в Сан-Франциско та набув чинності 24 жовтня 1945 р. Членами ООН являються 193 держави.
ОБСЄ — організація зі співробітництва і безпеки Європи. Заснована в Гельсінкі у 1975 році, до 1995 називалася НБСЄ. Виконує такі функції: контроль за поширенням зброї, дипломатичні зусилля з урегулювання конфліктів, економічна безпека, захист прав людини, розвиток демократичних інститутів,
моніторинг виборів.
НАТО — організація Північноатлантичного договору, метою якої є забезпечення стабільності та добробуту в Північноатлантичному регіоні. Набрала чинності 24 серпня 1949 р.  Членами НАТО  являються 30 країн. 
ОДКБ (Ташкентський договір) — військово-політична міжнародна організація договору про колективну безпеку, до якої входять Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан.
— Регіональний розвиток.
СОТ — міжнародна організація розробки системи правових норм міжнародної торгівлі та контроль за їх дотриманням (забезпечення тривалого і стабільного функціонування системи міжнародних торговельних зв’язків, лібералізація міжнародної торгівлі, поступове скасування митних і торговельних обмежень, забезпечення прозорості торговельних процедур). Створена у 1995 році.
НАФТА —  Північноамериканська угода про вільну торгівлю є угодою між Канадою, Мексикою та США. Згоду було підписано 17 грудня 1992 року і вона вступила в силу 1 січня 1994 року. 
Є найбільшою в світі регіональною зоною вільної торгівлі.  
АТЕС — Азійсько-Тихоокеанське економічне співробітництво. Засноване у 1989 році з метою сприяння тіснішій економічній співпраці та вільній торгівлі держав Азійсько-Тихоокеанського регіону. Аналог таких утворень як Європейський Союз та Північноамериканської зони вільної торгівлі, що існують в інших регіонах світу. Наразі до кооперації входить 21 країна.  
ЛАД — регіональна міжнародна організація арабських держав Південно-Західної Азії, Північної і Північно-Східної Африки. Створена в Каїрі 22 березня 1945 року Єгиптом, Сирією, Іраком, Ліваном, Трансйорданією, Саудівською Аравією.
Станом на 2016 рік нараховує 22 країни-члени.
АС — міжурядова організація, що складається з 55 африканських країн. Організація була заснована 9 липня 2002 року як спадкоємиця об'єднаних Африканської Економічної Спільноти (AEC) і Організації Африканської Єдності (OAU). Адміністративний центром організації є місто Аддис-Абеба, столиця Ефіопії.
ГУАМ (організація за демократію та економічний розвиток)  — регіональне об'єднання чотирьох держав: Грузії, України, Азербайджанської Республіки та Республіки Молдова. В основі утворення цієї форми співпраці лежить єдність позицій країн із подібними політичними й економічними зовнішніми орієнтаціями.
ОПЕК (Організація країн-експортерів нафти) — картель, створений нафтовидобувними державами для стабілізації цін на нафту. Членами цієї організації є країни, чия економіка залежить від доходів з експорту нафти. Станом на квітень 2020 року членами ОПЕК є 13 країн.   
ФКЕГ (Форум країн-експортерів газу) — міжнародна організація провідних виробників і експортерів природного газу, офіційно утворена 23 грудня 2008 року. Всього в роботі форумі беруть участь 16 країн: Алжир, Болівія, Бруней, Венесуела, Єгипет, Індонезія, Іран, Катар, Лівія, Малайзія, Нігерія, Норвегія (у статусі спостерігача), Об'єднані Арабські Емірати, Росія, Тринідад та Тобаго, Екваторіальна Гвінея (у статусі спостерігача).
 
— Культурне співробітництво.
ЮНЕСКО — міжнародна організація, спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй, яка при
співпраці своїх членів-держав у галузі освіти, науки, культури сприяє ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвитку національної культури, охороні пам'яток культури тощо. Заснована 16 листопада 1945 року. 
ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць) — міжнародна асоціація професіоналів, метою діяльності якої є збереження та захист культурної спадщини в усьому світі. Заснована 1965 року у Варшаві.
ІКОМ (Міжнародна рада музеїв) — всесвітня демократична громадська організація зі сприяння розвиткові зв'язків та взаємодопомозі між музеями та музейними працівниками різних країн. Створена 1946 році в Парижі під егідою ЮНЕСКО.
ІККРОМ — міжнародний центр з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей. З 1959 розміщується в Римі на запрошення уряду Італії і за угодою  ЮНЕСКО. Центр є міжурядовим органом, членами якого стають держави-члени ЮНЕСКО.
 
— Захист прав людини.
Рада Європи — міжнародна міжурядова організація, діяльність якої спрямована задля захисту демократії і верховенства права, захисту прав людини (зокрема, соціальних прав і лінгвістичних права меншин), поширення ідей європейської культурної ідентичності і різноманітності; заохочення стабільності демократії через реформи, розв’язання проблем (включаючи дискримінацію,
ксенофобію, екологічні загрози, СНІД, наркотики та організовану злочинність). Заснована 19 вересня 1945 року.
ООН та низка комітетів, створених під егідою ООН, спрямоваих на захист прав людини на міжнародному, регіональному та національному рівнях: Комітет з прав людини, Комітет з економічних, соціальних та культурних прав, Комітет проти катувань, Комітет по ліквідації расової дискримінації, Комітет з прав дитини, Комітет по ліквідації дискримінації по відношенню до жінок та інші.
— Активність молоді.
ЮНІСЕФ (Дитя́чий фонд ООН) — спеціалізована структура ООН, створена 11 грудня 1946 року. Є світовим лідером із захисту прав та інтересів дітей, який працює у понад 190 країнах і територіях світу заради захисту й підтримки дітей з моменту їх народження і до початку дорослого життя.
AEVSO — Альянс європейських волонтерських організацій, члени Альянсу реалізують короткострокові волонтерські проекти для молоді старше 18 років. Членами Альянсу є представники 14 Європейських країн та США.
ICYE — Міжнародна організація молодіжних культурних обмінів.
CCIVS  — Координаційний комітет з питань міжнародного волонтерства.
    



Переглядів: 1324
10.04.2021 -

Категорія: Реферати

Коментарії до Міні-РЕФЕРАТ на тему «Міжнародні організації»:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера