Екологія та біологія (деякі поняття)

Об’єкт дослідження — екосистеми нашої планети на різних рівнях організації.

Предмет дослідження — взаємозв'язки живих і неживих компонентів екосистем, а також вплив різних факторів (природних і антропогенних) на функціонування екосистем і біосфери в цілому.

Структурні розділи — у структурі сучасної екології виділяють такі основні напрямки; загальна, спеціальна та прикладна екологія.

Завдання екології — встановлення закономірностей взаємозв’язків між організмами, їхніми угрупованнями та умовами довкілля, дослідження структури та функціонування угрупувань організмів; розроблення методів визначення екологічного стану природних і штучних угрупувань, спостереження за змінами в окремих екосистемах та біосфері в цілому, прогнозування їхніх наслідків, створення бази даних та розроблення рекомендацій для екологічно безпечного планування господарської і соціальної діяльності людини, застосування екологічних знань у справі охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів.

Екологічні сукцесії — спрямовані послідовні зміни угруповань організмів на певній ділянці середовища, що призводить до відновлення або перетворення екосистем відповідно до природних умов.

Адаптація — це процес пристосування організму; сукупність морфологічних, фізіологічних, поведінкових та інших особливостей організму, які дають йому змогу вести оптимальний спосіб життя в наявних умовах існування.

Здоровий спосіб життя — це сукупність стійких форм життєдіяльності людини, які визначають її здоровий життєвий шлях.

Екологія  — це наука, яка вивчає відносини організмів (особин, популяцій, біоценозів і т.п.) між собою та з навколишньою неорганічною природою, загальні закони функціонування екосис­тем різного ієрархічного рівня, середовище мешкання живих істот (включаючи людину).

Екологію потрібно вивчати, щоб змінювати психологію та свідомість усіх верств населення, віддаючи пріоритет збереженню природи та впроваджуючи екологічно чисті технології.

Карибський тюлень-монах зник у 2008 році.

Розрізняють геологічний кругообіг планетарного характеру і біологічний, який відбувається між організмами і середовищем існування. Біологічний потік (кругообіг) речовини - переміщення речовини у формі хімічних елементів і їх з'єднань від продуцентів до редуцентів і далі (через хімічні реакції, що відбуваються без участі живих організмів) знову до продуцентів.

Геологічний кругообіг: циркуляція води: випаровування і опади;   процеси вивітрювання, перетворення і перевідкладання різних речовин у природі, впливають і на процеси ґрунтоутворення.

Фотосинтез: вода + вуглекислий газ -> органічні речовини + кисень

Дихання: кисень -> вуглекислий газ

Сталий розвиток природи й суспільства — це розвиток суспільства, за якого економічне зростання, матеріальне виробництво і споживання відбуваються в межах, що їх визначає здатність екосистем до самовідновлення.

Селекція — це наука про створення нових та поліпшення вже існуючих сортів рослин, порід тварин і штамів мікроорганізмів.

Щільність популяції — середнє число особин на одиницю площі чи об'єму.

Межі біосфери визначаються умовами непридатними для життя.

Озоновий екран вперше виник в атмосфері Землі в результаті життєдіяльності рослин, що мешкають у воді.

Оболонка Землі, утворена ґрунтовим покривом називається педосферою.

Уміст кисню ( за обсягом) в нижніх шарах атмосфери 21%.

Термін біосфера вперше застосував в 1875 році Е. Зюсс.

Основні етапи еволюції біосфери — це біогенез та ноогенез.

У біосфері найбільш універсальну роль носія відіграють електромагнітні поля, оскільки вони поширюються в будь-якому середовищі, мають величезну швидкість, на їхнє  поширення не впливають погодні фактори, діють на будь-яку відстань, усі біосистеми здатні на них реагувати, можуть надходити на Землю з Космосу.

Біосфера включає до себе такі види речовини: живу, біогенну, абіогенну.

Гідросфера, або водяна оболонка Землі, — це сукупність вод планети, тобто переривчаста водна оболонка Землі між атмосферою і земною корою (моря й океани, льодовики  приполярних районів, ріки, озера й підземні води тощо). У водному середовищі мешкають ціанобактерії, водорості, медузи, дрібні рачки, головоногі молюски, риби, кити, губки, клопи-водомірки, ракоподібні, дельфіни тощо.

Лорі товстий — це примат, що веде нічний спосіб життя.

Домен — Еукаріоти

   Царство — Тварини

   Тип — Хордові

   Клас — Ссавці

   Ряд — Примати

   Родина — Лорієві

   Рід — Лорі

   Вид — Лорі товстий

  




Переглядів: 879
30.05.2021 -

Категорія: біологія

Коментарії до Екологія та біологія (деякі поняття):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера