НАВІЩО БОБРИ БУДУЮТЬ ДАМБИ? науково-популярне оповідання

     Усім відомо, що бобри — чу­дові будівельники. Вони зво­дять з повалених дерев настіль­ки досконалі греблі, що їхнім конструкціям можуть позаздри­ти навіть деякі досвідчені гідро­техніки!

     Бобри займаються будівництвом для того, щоб полег­шити собі дорогу до хаток, розташованих біля водойм зі швидкою течією.

     Бобри будують дамби, підгризаючи дерева. Після того як бобер підгризе дерево, воно валиться й утворює основу греблі. Зміцнюють греблю за допомогою гілок дерев, ка­міння та глини.

    Після будівництва греблі бобри облаштовують свою хатку. Хатка бобра — це справжня інженерна споруда, хоча зовні нагадує купу хмизу. Будується вона з гілок і ґрунту. У стелі хатки є отвір для доступу свіжого пові­тря і світла. Вхід у хатку робиться на глибині, де вода не замерзає навіть у люті морози. Усередині житло схоже на камеру. На її дні гризуни влаштовують лігво. Вистеляють його трісками, прутиками, вовною, сухою травою. Бобри працюють уночі, а вдень відпочивають у хатці чи норі.

    У хатці бобри сплять, зберігають запаси їжі, виводять малят. Оселі бобрів так само допомагають їм захищатися від ворогів і перечікувати холодну пору року.

     Бобри стежать за чистотою своєї водойми.

 

БОБРИ

Дерева бобри валять,

наче лісоруби.

Підгризають їх майстерно,

бо в них гострі зуби.

 

Бобри плавають чудово

і пірнають аж до дна,

де й будують для греблі основу,

щоб гребля була в них міцна.

          (Сергій Усенко)

 




Переглядів: 149
16.03.2023 -

Категорія: біологія

Коментарії до НАВІЩО БОБРИ БУДУЮТЬ ДАМБИ? науково-популярне оповідання:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера