Зошит для практичних робіт. Біологія 6 клас {ГДЗ/відповіді} (Балан П.Г., Котик Т.С.) [2014]

СТОРІНКА 4
ПРАКТИЧНА РОБОТА 1
Підсумки:
Для вивчення будови клітин використовують збільшувальний прилад мікроскоп.
Ми ознайомилися з будовою і правилами роботи зі світловим мікроскопом. Окуляр мікроскопа забезпечує збільшення у досліджених об’єктив у 56 разів. За допомогою мікроскопа ми роздивилися будову епідерми. Кратність збільшення об’єкта дослідження дорівнює 7x8=56
СТОРІНКА 6
ПРАКТИЧНА РОБОТА 1
Підсумки:
Ми навчалися виготовляти тимчасовій мікропрспарат шкірки луски цибулі городньої. За допомогою світлого мікроскопа ми роздивилися її будову. Шкірка луски цибулі городньої складається з клітин. Основними частинами клітини шкірки луски цибулі є: оболонка, цитоплазма, ядро, вакуоля.
СТОРІНКА 8
ЛАБОРАТОРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ
1) оболонка
2) вакуоля
4) хлоропласти
5) ядро
Підсумки:
Ми виготовили тимчасовий мікропрепарат листка елодеї. За допомогою світлового мікроскопа вивчили його будову. Кожна клітина листка зовні вкрита клітинною оболонкою, усередині міститься цитоплазма. У ній є сірувате ядро і велика вакуоля з клітинним соком
У клітині ми спостерігали зелені округлі тільця - органели. Клітини листків елодеї мають усі складові частини, притаманні клітинам рослинного походження. Особливістю будови клітин листка елодеї є наявність у них зелених органел.
СТОРІНКА 10.
Тема: РУХ ЦИТОПЛАЗМИ В КЛІТИНАХ ЛИСТКА ЕЛОДЕЇ
ПІДСУМКИ:
Ми виготовили тимчасовий препарат живих клітин листка елодеї.
За малого збільшення мікроскопа в клітинні видно хлоропласти, вони мають зелений колір і овальну форму.
За великого збільшення ми спостерігали повільний рух хлоропластів. Вони рухаюються по часовій стрілці і у зворотному 
напрямку. 
Рух цитоплазми є доказом того, що клітина жива одиниця рослинного організму.
СТОРІНКА 12.
Тема: СПОСТЕРЕЖЕННЯ ІНФУЗОРІЙ
ПІДСУМКИ:
Клітина інфузорії - туфельки має форму відбитка пантофлі. Клітина зовні вкрита оболонкою із війками, за допомогою яких вона рухається. На черевному боці ми побачили передротову порожнину. У цитоплазмі її клітини спостерігали два ядра: велике ядро і мале ядро, скоротливі й травні вакуолі. Плаває інфузорія - туфелька переднім кінцем назад, обертаючись навколо своєї осі. Клітина інфузорії-туфельки становить собою цілісний саморегулюючий організм.
СТОРІНКА 14.
Тема: БУДОВА КОРЕНЯ
ПІДСУМКИ:
Ми ознайомилися з будовою молодого кореня редису, за допомогою мікроскопа. Корінь має кореневий чохлик, зону розтягування, зону поділу, всисну зону з кореневими волосками, провідну зону. Під мікроскопом ми роздивилися всі зони кореня, вони складаються з різноманітних клітин.
       
              
СТОРІНКА 16  
Тема: БУДОВА КОРИНЕПЛОДУ
ПІДСУМКИ:
Ми розглядали будову коренеплоду моркви. Головний корінь моркви та основа стебла потовщені за рахунок відкладанняв них запасних поживних речовин. Таку видозміну кореня називають коренеплодом. На поперечному зрізі коренеплоду ми побачили шкірку, кору і центральний циліндр. Поживні речовини накопичуються в луб’яній тканині коренеплоду. Рослина морква використовує накопичені поживні речовини для розвитку надземної частини рослини навесні. Отже, корінь моркви, крім основних функцій - провідної, може виконувати додаткові: функцію запасання поживних речовин.
СТОРІНКА 18.
Тема: БУДОВА ПАГОНА
1. стебло
2. мистки
3. міжвузли
4. вузол
5. верхівкова брунька
ПІДСУМКИ:
Ми роздивилися пагін яблуні. На ньому ми побачили стебло, листки, міжвузля, вузли і верхівкову бруньку. Осьовою частиною пагона є стебло. Місце прикріплення листка до стебла називають вузол. Частина стебла між двома вузлами - це міжвузля. Кут, утворений стеблом і листком, називають пазухою. Пагін - це вегетативний орган рослини.
СТОРІНКА 20.
Тема: БУДОВА БРУНЬКИ
Вегетативна брунька           Генеративна брунька
ПІДСУМКИ:
Ми роздивилися пагін гіркокаштана. За своїм розташуванням на пагоні бруньки поділяють на верхівкові і бічні бруньки (пазушні). За зовнішньою будовою ми розпізнали генеративні бруньки. Генеративні бруньки більші за вегетативні і мають округлу форму. За допомогою лупи ми розглянули внутрішню будову бруньки. Усередині бруньки на зачатковому стеблі розміщені зачатки листків і зачаточні квітки. На верхівці бруньки є ділянка, яку називають конус наростання. Він забезпечує ріст пагона в довжину. Брунька -це зачаток нового пагона рослини.
СТОРІНКА 22.
Тема: СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА РОЗВИТКОМ ПАГОНА З БРУНЬКИ

Дата

закладки

досліду

Дата

набухання

бруньок

Дата

розкриття

покровних

лусок

Дата появи 

молодого

пагона

11.12.17 16.12.17 20.12.17 25.11.17

 

ПІДСУМКИ:
Ми спостерігали за розвитком пагонів з вегетативної бруньки. Завдяки пересуванню води по судинах пагона бруньки спочатку набухли, потім розкрилися захисні луски, із часом з’явилися молоді пагони із бруньок, які повільно збільшувалися в розмірах. Із бруньок утворилися молоді пагони. Час утворення пагонів яблуні із бруньок 14 днів. Спостерігаючи за розвитком пагона з бруньки, ми переконалися, що брунька - зародок пагона рослин.
СТОРІНКА 23.
Тема: ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ РОСТУ ВЕГЕТАТИВНИХ ОРГАНІВ

Дата

посіву

насіння

Дара

появи

паростка

Дата появи

перших

справжніх листків

Показники

довжини

пагона

1. 15.12.17  18.12.17 21.12.17 29.12.17 = 11.5 см
2. 15.12.17 17.12.17 23.12.17 31.12.17 = 14 см
3. 15.12.17 22.12.17 27.12.17 03.01.17 = 10 см
ПІДСУМКИ:
Ми спостерігали за ростом вегетативних органів рослин квасолі, пшениці та гороху. Він починається з проростання проростку. За рахунок мінеральних речовин у насінні спочатку утворюється корінь, який живить рослину з грунту. Перші справжні листки у квасолі утворилися через 3 дні, у пшениці через 6 днів, у гороху через 5 днів. При появі пагона з листками рослина починає живитися органічними речовинами, які утворюються в процесі фотосинтезу.
СТОРІНКА 25.
Тема: БУДОВА ЦИБУЛИНИ
ПІДСУМКИ:
Ми роздивилися будову цибулини городньої. Цибулина має ознаки пагона: у неї є вкорочене стебло - денце, покривні лусочки, соковиті (мясисті) лусочки, додаткові луски та пазушні бруньки. На верхівці денця ми побачили вегетативну бруньку. Отже, цибулина це видозміна пагона.
СТОРІНКА 26.
Тема: ТРАНСПОРТ РЕЧОВИН ПО РОСЛИНІ
Дослід 1.
Розчин рухався провідною зоною та зоною всмоктування.
Дослід 2.
4. Розподіляються ці речовини так, що в першу чергу забезпечується зростання молодих частин рослини. Причому вони пересуваються як вниз до кореневої системи, так і вгору до пагонів, квіток і плодів рослини.
Барвник використовувався з ціллю побачити якою частиною гілки рухалась вода.
Щоб зрозуміти як вода, мінеральні та органічні речовини рухаються по ним.
Дослід доводить, що вода у гілці пересувається по деревині.
СТОРІНКА 27.
Тема: ВЕГЕТАТИВНЕ РОЗМНОЖЕННЯ РОСЛИН
ПІДСУМКИ:
Кімнатні рослини ми розмножували стебловими й листковими живцями. Стеблові живці ми поставили в теплу воду, тримали на освітленому місці й спостерігали за появою перших білих корінців. Після появи корінців ми пересадили живці у горшик з ґрунтом, накрили скляними ковпаками, які зняли, коли живці почали рости. Листкові живці сенполії ми посадили у вологий пісок і після появи розетки перших листків пересадили в горщик з ґрунтом. Під час виконання дослідницького практикуму ми навчилися розмножувати кімнатні рослини стебловими й листковими живцями.
СТОРІНКА 29.
Тема: БУДОВА КВІТКИ
ПІДСУМКИ:
1) вишні
2) 5 чашолистиків, 5 пелюсток, 5 і більше тичинок, і 1 маточку.
3) стінки зав’язі і насінні зачатки.
4) з тичинкової нитки і пиляка
5) пилкові зерна; округлу форму
6) маточка і тичинки
7) генеративний орган рослини, який забезпечує її розмноження.
СТОРІНКА 31.
Тема: БУДОВА НАСІНИНИ
ПІДСУМКИ:
1. розмірами і формою.
2. насіннєвою шкіркою; листки, корінець, стеблинка та 2 сім’ядолі.
3. речовини
4. дає початок новій рослині.
СТОРІНКА 32.
Тема: ДОСЛІДЖЕННЯ УМОВ ПРОРОСТАННЯ НАСІННЯ.
Дослід 1 
Номер банки Умови досліду Результати досліду
№1 Є вода, повітря, тепло. Квасолини проросли швидко і майже всі.
№2 Немає води, є повітря, тепло. Квасолини не проросли, тому що немає води.
№3 Немає повітря, є вода, тепло. Не проросли, тому що забракло повітря.
№4 Немає тепла, є вода, повітря. Не проросли, тому що нема тепла.

 

ПІДСУМКИ:
Насіння проросло тільки в банці № 1, тому що в ній були такі умови для проростання: вода, повітря, тепло. Якщо хоч однієї умови бракує - насіння не проросте.
Дослід 2.

Кількість

висіяного насіння

Кількість

пророслого насіння

Відсоток (%)

схожості насіння.

30 18 60%

 

ПІДСУМКИ:
Для перевірки схожості насіння пшениці ми взяли З0 насінин і спостерігали за їх проростанням. Проросло 18 насінин пшениці. Відсоток (%) їх схожості дорівнює 60%. Насіння з таким відсотком схожості не можна використовувати для посіву у виробничих умовах.
СТОРІНКА 34.
Тема: БУДОВА ПЛОДА
1 - частина плода, що утворився з квіткової трубки;
2 - частина плода, що утворилась із зав’язі;
3 - насіння в гніздах зав’язі.
1 - сім’ядолі;
2 - оболонка плода;
3 - насінина оболонка;
ПІДСУМКИ:
1) плід яблуні; плід соняшника;
2) це генеративний орган
3) насінин, оточених оплоднем.
4) однонасінні і багатонасінні, соковиті і сухі.
СТОРІНКА 36
Тема: БУДОВА ЗЕЛЕНИХ НИТЧАСТИХ ВОДОРОСТЕЙ
5. Багатоклітинні водорості в порівнянні з одноклітинними складаються з великої кількості клітин і мають більші розміри.
ПІДСУМКИ:

Ми розглядали зелену водорість спірогіру, яка належить до зелених нитчастих водоростей. Вона складається з великої кількості клітин, які розташовані в один ряд і утворюють нерозгалужені нитки. За допомогою мікроскопа ми роздивилися окрему клітину спірогіри, у ній ми побачили зелений хлоропласт, розташоване в центрі клітини ядро. Багатоклітинні водорості в порівнянні з одноклітинними складаються з великої кількості клітин і мають більші розміри. Клітини спірогіри подібні за будовою, усі вони мають зелені хлоропласти і за способом живлення є автотрофами.

СТОРІНКА 38

Тема: БУДОВА МОХУ

ПІДСУМКИ:

Ми ознайомилися з будовою рослини зозулин льон. Окрема рослина статевого покоління зозулиного моху має органи: антеридії і архегонії. До ґрунту мох прикріплюється ризоїдами. На верхівці жіночої особини ми спостерігали коробочки зі спорами на довгих ніжках, укриті волохатим ковпачком. У коробочках дозрівають спори, які беруть участь у нестатевому розмноженні. Зозулин льон належить до дводомних рослин, оскільки в нього є чоловічі й жіночі особини. Зозулин льон належить до вищих рослин, оскільки його тіло почленоване на органи.

СТОРІНКА 40

Тема: БУДОВА ПАПОРОТЕЙ

ПІДСУМКИ:

Ми ознайомилися з будовою папороті щитника чоловічого.

Ця папороть має видозмінений підземний пагін кореневище, на якому розташовані пагони: молоді - равликоподібно закручені. Від кореневища відходять бічні корені.

На нижньому боці листків ми спостерігали купки спорангіїв, укриті спільним сорусом. У них дозрівають спори, за допомогою яких відбувається нестатеве розмноження папороті.

Спороносна рослина папороті - це нестатеве покоління.

СТОРІНКА 42

Тема: БУДОВА ГОЛОНАСІННИХ

ПІДСУМКИ:

Ми ознайомилися з будовою голонасінних рослин: сосни звичайної і ялини. Хвоїнки на пагонах сосни розташовані попарно, на пагонах ялини - поодиноко. Хвоїнки сосни та ялини різняться за розмірами і виглядом. На поперечному зрізі хвоїнки сосни під мікроскопом видно, що хвоїнка зовні вкрита восковим налітом. Під ним знаходиться підшкірна, усередині ми побачили хлорофілоносну тканину, провідні пучки, смоляні ходи і продихи, через які відбувається газообмін. Чоловічі й жіночі шишки різняться між собою розташуванням і будовою. Насіння сосни попарно розташоване на лусочках жіночої шишки. Насінина має крилоподібний відросток, за допомогою якого поширюється вітром. Голонасінні мають добре розвинені вегетативні органи, розмножуються вони за допомогою насіння.

СТОРІНКА 44

Тема: ПОРІВНЯННЯ БУДОВИ МОХІВ, ПАПОРОТЕЙ ТА ПОКРИТОНАСІННИХ (КВІТКОВИХ) РОСЛИН

 

Ознаки Мохи Папороті Покритонасінні

Вегетативні

органи.

Листки,

стебло.

Корені з

придатками,

пігіню.

Корінь,

стебло,

листки.

Генеративні 

оргіни.

Архегоній та

антеридій.

Архегоній та

антеридій.

Квітки, плоди,

насіння.

 

ПІДСУМКИ:

Ми розглядали зразки рослин: зозулиного льону, щитовника чоловічого і ромашки. Ми виявили такі спільні ознаки в будові цих рослин: у мохів, папоротей і покритонасінних є стебло із зеленими листками. Кореневище папороті - це видозмінений корінь. Крім пагонів з листками, у папоротей і покритонасінних рослин є корінь. Мохи й папороті розмножуються за допомогою спор, які утворюються в спорангіях. Ми виявили такі відмінні ознаки в будові мохів, папоротей і покритонасінних рослин: мохи не мають кореня. До ґрунту вони кріпляться за допомогою ризоїд. Генеративні органи мохів і папоротей архегонії та антеридії, покритонасінних рослин - квітка, плід, насіння.

СТОРІНКА 46

Тема: ВИЗНАЧЕННЯ ВИДІВ КІМНАТНИХ РОСЛИН, ПРИДАТНИХ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ В ПЕВНИХ УМОВАХ

3.

1)

Назва рослини: драцена

Вимоги до освітлення: світле місце, світлолюбива Вимоги до вологи: вологолюбива рослина

Вимоги до температури: влітку 20 - 25 градусів, взимку не менше 15, теплолюбна.

Вимоги до типу грунту: потребує добрива.

Способи розмноження: черешками.

2)

Назва рослини: фікус

Вимоги до освітлення: освітлене місце, світлолюбива.

Вимоги до вологи: помірна вологість.

Вимоги до температури: влітку 22 - 25, взимку 12-15 градусів, теплолюбна.

Вимоги до типу грунту: мінеральні добрива, слабко кислій або нейтральний грунт.

Способи розмноження: стеблові черешки.

3)

Назва рослини: кактус

Вимоги до освітлення: освітлене місце, світлолюбивий

Вимоги до вологи: посухостійка

Вимоги до температури: влітку 22-25, взимку 12-15 градусів.

Вимоги до типу грунту: слабко кислій або нейтральний грунт, рихлий.

Способи розмноження: брунькування.

4. До вирощування у мене в дома придатні усі три рослини. Догляд за нами залежить від особистих потреб кожної з рослин.

5. Фікус. Приміщення повинно буду освітлене,але щоб пряме сонячне світло не попадало на рослину; добро провітрене, але щоб не було протягів. Розташовувати краще зі східної та західної сторони. Поливання - виробляється однаково протягом усього року, трохи більше води потрібно з березня по серпень, а восени варто зменшити обсяг вологи вполовину. Воду обов'язково потрібно відстоювати не менше 12 годин. Якщо рослині не вистачає води, то листя жовтіє. При надмірній поливанні корені можуть підгнити, що теж призведе до пожовтіння і обпадання листя. Грунт слабко кислий або нейтральний. Суміш грунту: дернова легка, дернова важка, листяна земля, перегній, пісок, кісткова мука.

СТОРІНКА 48

Тема: БУДОВА ЦВІЛЕВИХ ГРИБІВ

ПІДСУМОК:

Ми ознайомилися з будовою цвілевих грибів на прикладі му кора. За допомогою мікроскопа ми переконалися, що міцелій мукора - це одна розгалужена клітина, має багато гіф. Вони мають біле (прозорі) забарвлення. На кінцях цих ниток ми побачили утвори, які мають сферичну форму і чорне забарвлення. У цих утворах формуються спори, за допомогою яких мукор розмножується.

СТОРІНКА 50

Тема: БУДОВА ШАПИНКОВИХ ГРИБІВ

1 - міцелій

2 - ніжка

3 - шляпка

ПІДСУМКИ:

Ми розглядали шапинковий гриб. Його вегетативне тіло називається гриб і складається з шляпки та ніжки. Під мікроскопом ми побачили, що міцелій шапинкового гриба утворений тонкими нитками - гіфами. Плодове тіло гриба має шляпку і ніжку. Нижня поверхня шапинки утворена особливим шаром, у якому дозрівають спори. Гриб, який ми розглядали, за будовою нижньої поверхні шапинки належить до пластинчастих грибів.

(або трубчастих, залежить від того який гриб скаже розглядати вчитель)

СТОРІНКА 52

Тема: БУДОВА ШАПИНКОВИХ ГРИБІВ

ПІДСУМКИ:

За допомогою атласів ми визначили назви грибів: лисички, печериці, опеньки, білий гриб, вішанки, несправжні лисички, ложноопенок, ложнодождевік. За будовою нижнього шару шапинки грибів ми зробили висновок, що білий гриб, ложнодождевік - належать до трубчастих, а лисички, печериці, опеньки, вішанки, несправжні лисички, ложноопенок - до пластинчастих.

У нашій місцевості трапляються такі отруйні гриби: бліда поганка, несправжні лисички, ложноопенок, мухомор. Для запобігання отруєнню грибами необхідно вміти їх розпізнавати й дотримуватися правил збирання грибів.

 




Переглядів: 61182
11.10.2017 -

Категорія: ГДЗ » 6 клас

Коментарії до Зошит для практичних робіт. Біологія 6 клас {ГДЗ/відповіді} (Балан П.Г., Котик Т.С.) [2014]:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера