Всесвітній день авіації та космонавтики (12 квітня)

   За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАЇ) 12 квітня відзначають як Всесвітній день авіації та космонавтики.

   В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України».

    Згодом, 7-го квітня 2011-го року, на рівні Генеральної Асамблеї ООН була прийнята відповідна резолюція, в якій 12 квітня проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос.

     19 листопада 1997 року стартував американський космічний корабель «Колумбія», в екіпажі якого був 46-річний Леонід Каденюк — перший космонавт незалежної України. Під час польоту Л. Каденюк провів 10 передбачених програмою експериментів. Цей його політ у міжнародному екіпаж тривав 15 діб 16 пзд. 35 хв. 1 сек.

    

ЛЕОНІД КАДЕНЮК

    Леонід Каденюк народився у селі Клішківці Чернівецької області в сім'ї вчителів. З дитинства хлопчик мріяв стати космонав­том. Він наполегливо йшов до здійснення мети. Леонід закінчив школу зі срібною медаллю. Згодом навчався у військовому училиші, авіаційному інституті.

До польоту в космос Леонід Кадепюк пройшов чимало виснажливих тренувань і випробувань.

      Політ Леоніда Каденюка на американському космічному кораблі «Колумбія» тривав з 19 листопада до 5 грудня 1997 року. Український космонавт та його американські ко­леги проводили експерименти з рослинами.

     Саме завдяки Леонідові на орбіті Землі пролунав Держав­ний Гімн України. «Я був першим, хто полетів у космос із українським прапором і виконав завдання українського уряду. У 1997 році український гімн вперше пролунав у від­критому космосі», — гордо казав Леонід Каденюк.

  




Переглядів: 491
22.07.2021 -

Категорія: різне

Коментарії до Всесвітній день авіації та космонавтики (12 квітня):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера