ЯК ОЖИВАЮТЬ МАЛЮНКИ (Віктором Калашников) науково-популярне оповідання

    Мультфільми люблять дивитися, мабуть, усі, але понад усе, звичайно, діти. Захоплено стежите ви за при­годами улюблених героїв, намагаєтеся попередити їх про небезпеку, полегшено зітхаєте, коли все закінчується добре. Як же так виходить, що персонажі оживають?

    Виявляється, що цими секретами люди оволоділи давно. Якось давньоєгипетський цар, фараон, наказав художнику намалювати воїна, який умів би вітатися. Довго міркував художник, як йому бути, і, нарешті, при­думав. На одній зі стін піраміди він намалював воїнів, які стояли один за одним. У першого з них лише трішечки була піднесена рука, у другого — трохи вище, а третій простягав руку догори.

   Коли фараон проїжджав повз піраміду, то бачив не ба­гатьох, а лише одного воїна. Йому здавалося, що той під­носить руку в знак привітання. За цим принципом через багато років і був створений мультиплікат.

    Двадцять чотири рази за секунду змінюється малюнок на екрані, і завдяки цьому ми бачимо рух.

    Як добре було б, якби художник міг змахнути ча­рівною паличкою і сказати: «Раз, два, три — лялько, оживи!» Але чарівної палички в нього немає, а замість неї — пензлі та олівці.

    Одній людині не під силу намалювати цілий мульт­фільм, тому в головного художника-постановника багато помічників. Спершу мультиплікатор на вощеному папері-кальці малює всі рухи мультиплікаційного персонажа.

    Другий художник обводить малюнки й перемальовує їх на прозорі аркуші — целулоїд.  Третій художник розфарбовує їх, заливає фарбою там, де це потрібно за ма­люнком.

Ну от, герої вигадані, намальовані, розфарбовані. Да­лі на картоні малюють фон (вулиці міста, ліс тощо). Ось тепер можна накладати малюнки на тло й знімати фільм. Знімає оператор.

    Над мультиплікатом працюють не лише художники. Потрібно, щоб прийшов казкар і придумав казку. У кіно такого казкаря називають сценаристом. Саме він вигадує всі пригоди, записує їх на папері, приносить на кіносту­дію і віддає режисерові.

     Що ж робить режисер? Він у мультиплікації найголов­ніший. Режисер придумує, як з казки зробити фільм.

      Оператор уже все відзняв. Отже, тепер фільм можна везти до кінотеатру й демонструвати? Ні, чого ж іще не вистачає? Звичайно, звуків і музики.

      Композитор написав музику для майбутнього фільму, актори оживлять своїми голосами мультгероїв і тільки тоді по-справжньому почнуться пригоди.

      Десять хвилин ви дивитиметеся мультиплікат, який люди найрізноманітніших професій знімали цілий рік, і якщо фільм вам сподобався, це означає, що він чудовий.

  




Переглядів: 179
1.05.2023 -

Категорія: різне

Коментарії до ЯК ОЖИВАЮТЬ МАЛЮНКИ (Віктором Калашников) науково-популярне оповідання:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера