МАРІЯ ПРИМАЧЕНКО (Тетяна Кара-Васильєва) науково-художнє оповідання

     Доля народних художниць тісно і невіддільні пов'язана з рідною землею. Болотня Київської області — рідне село Марії Оксентіївни Примаченко. Тут вона народилася 12 січня 1909 р. Талант художниці визнаний у всьому світі, її твори полонили глядачів у Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі, Празі. Світ образів Марії Примаченко — казковий, чарівний, фантастичний. В основі його лежать легенди, народні казки та оповідання, враження від яких органічно переплетені з навколишньою дійсністю. В її творах фантастичне — життєве, а реальне — фантастичне. Усе так, як у казці: звірі, дерева, квіти діють, розмовляють, борються за добро й стверджують його, знищуючи зло. Свої думки художниця передає через персоніфіковані, небачені квітки. Птахів вона змальовує казковими істотами, часто квіткоподібними, з крилами-вишиванками, хи­мерних форм, небачених обрисів. Проте завжди звірі й птахи Марії Примаченко добрі, симпатичні. Вражають і незвичні кольори, якими художниця зображує зві­рів, — то сині, то жовті чи темно-зелені. Через колір вона передає свої думки, настрій.

     Часто художниця підписує картини примовками. Образи Марії Примаченко напрочуд споріднені з дитя­чими малюнками. Її ім'я як «зірка першої величини» назване у «Всесвітній енциклопедії наївного маляр­ства», виданій у Белграді 1984 р.

 




Переглядів: 113
16.05.2024 -

Категорія: різне

Коментарії до МАРІЯ ПРИМАЧЕНКО (Тетяна Кара-Васильєва) науково-художнє оповідання:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера