ЗОЛОТА ПЕКТОРАЛЬ

   Золота пектораль затьмарила всі раніше відомі ювелірні прикраси. Її знайшов український археолог і поет Борис Мозолевський. Це сталося на початку сімдесятих років минулого століт­тя. Яка ж вона, пектораль, що змусила весь світ заговорити про неї?

    Місяцеподібна чоловіча нагрудна при­краса складається з трьох ярусів, чітко від­ділених один від одного товстими витими канатиками.

    Головним сюжетом прикраси є централь­на сцена верхнього ярусу, де двоє чоловіків, розтягнувши на руках шкуру, готуються до якогось таїнства. З обох боків від централь­ної сцени, серед корів із телятами, овечок і кобилиць, зображено молодих скіфських слуг. Один із них доїть овечку.

    Майстер використав витончений орна­мент. Зарості в середній частині пекторалі підкреслено великими квітами, оздобленими блакитною емаллю та скульптурними фігурками птахів.

    На нижньому ярусі прикраси показано різні сцени з тваринами. У цент­рі композиції — три пари істот з орлиними головами й тулубом лева, далі з двох боків — лев і левиця. Художник зобразив і погоню собаки за зайцем, і дві пари степових коників, що символізують давній світ і спокій.

    Загалом пекторалі властиві невимушена врівноваженість, художня ці­лісність і досконалість композиції.

 

 




Переглядів: 59
7.01.2024 -

Категорія: різне

Коментарії до ЗОЛОТА ПЕКТОРАЛЬ:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера