МОВИ РІДНОЇ СЛОВО (Катерина Мотрич) науково-художнє оповідання

   Кожен народ, що дбає про своє сьогоднішнє і майбутнє, знає, до чого веде руйнування чи зрікання рідної мови. Тому люди завжди берегли свою живильну силу, криницю — Мову, з якої черпали силу для духовного здоров'я і наснаги.

   Слово надто багато важить у людському житті. Як відомо, може впливати навіть на долю. Воно вмить змінює настрій, робить щасливим або ж нещасливим, радісним чи пригніченим.

Оскільки мова — це поєднання мудрості і досвіду, то втрата її веде до порушення гармонії, законів людського розвитку. Вона неповторна гілка на древі1 людства, з понищенням якої хиріє2 й зубожіє все дерево.

    Втрата народом мови — це трагедія всіх трагедій, бо тоді губиться весь попередній досвід, зафіксований у ній. Народ відчужується від традицій, звичаїв, духу предків, потрапляє в іншу духовну атмосферу і свідомо чи несвідомо страждає.

1. Древо — те саме, що дерево.

2. Хиріє — хворіє.

 




Переглядів: 365
22.05.2022 -

Категорія: українська мова

Коментарії до МОВИ РІДНОЇ СЛОВО (Катерина Мотрич) науково-художнє оповідання:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера