БІЛЬ УКРАЇНИ — ЧОРНОБИЛЬ (Ольга Тагліна) науково-художнє оповідання

    26 квітня 1986 року — дата, що вписала чорну сторінку в історію України, та й усієї Європи.

    На Чорнобильській атомній станції, яка знаходилася поряд з містом Прип'ять, стався вибух.

    У навколишнє середовище при цьому потрапило безліч радіоактивних речовин. Отруйна хмара після вибуху йшла навіть над Скандинавськими країнами і США, але особливо постраждали Україна, Білорусія і Росія. Після того, як стався вибух, у реакторі станції спалахнула пожежа, яку не могли контролювати. Загасити її вдалося лише через місяць, пожертвувавши життям і здоров'ям тисяч людей. Увесь цей час радіоактивні речовини продовжували потрапляти в навколишнє середовище.

    Великою бідою обернулося те, що про вибух повідомили тільки на третю добу. Дорогоцінний час, за який можна було б що-небудь зробити для порятунку людей, був втрачений.

    Тільки коли стало зрозуміло, що приховати катастрофу такого масштабу не вдасться, радянська влада почала вивозити людей із зони вибуху.

     Щоб упоратися з палаючим реактором і врятувати населення, в Чорнобилі працювали люди, яких назвали ліквідаторами, тому що вони усували, ліквідовували наслідки вибуху. Ці люди працювали на зараженій території,

отримуючи радіоактивне опромінення. Непоправна шкода здоров'ю, численні захворювання і рання смерть — ось що чекало на більш ніж півмільйона чоловік. Такою дорогою ціною їм удалося поховати реактор у спеціальному бетонному бункері — «саркофазі».

     Всі села, поля, ліси, озера, річки навколо станції постраждали від радіації. Річ у тому, що радіоактивні речовини випадали поступово, змішуючись з дощовою водою.

     Вітер розносив отруйні хмари на далекі відстані.

     Радіоактивний дощ заражав землю, рослини, що на ній росли. Такі заражені рослини їли тварини — і теж отримували дозу радіації. У лісі радіоактивні речовини заражали гриби, дерева, у ставках і озерах — рибу. Дія таких речовин на рослини, тварин і людей спричиняла не лише хвороби і загибель, але й мутації1 — загрозу для наступних поколінь.

    Через свої наслідки Чорнобильська аварія визнана однією з найбільших екологічних катастроф XX століття.

    Зараз, після стількох років, рівень радіаційного забруднення став нижчий, наближаючись до норми. У місцях, які були покинуті мешканцями, природа теж поступово справляється з наслідкам и катастрофи, яку влаштували люди. Але не можна повернути життя і здоров'я десяткам і сотням тисяч людей, не можна і забувати про нашу гірку спадщину — щоб не повторилася в майбутньому

така трагедія.

1. Мутація — зміна властивостей будь-якого організму.

 

Катастрофу на Чорнобильській атомній станції до вибуху на японській АЕС «Фукусіма-1» 2010 р. вважали найбільшою за всю історію ядерної енергетики. Радіоактивного ураження внаслідок аварії на ЧАЕС зазнали близько 600 тисяч осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Приблизно 200 тисяч осіб були евакуйовані із зон забруднення. Зараз навколо станції створено 30-кілометрову зону відчуження.

   




Переглядів: 277
22.05.2022 -

Категорія: казка літературна

Коментарії до БІЛЬ УКРАЇНИ — ЧОРНОБИЛЬ (Ольга Тагліна) науково-художнє оповідання:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера