РА ТА АПОП (давньоєгипетський міф за переказом Ольги Бондарук)

    Бог Ра має тулуб чоловіка і голову сокола, над якою світиться сонячне коло. Удень Ра освітлює землю, пливе в човні по небу. А ввечері, пересівши до іншого човна, спускається до підземного світу, де змагається з пітьмою. Уранці все починається спочатку.

    Ра — цар світу. Зі свого човна він бачить усе, що діється на землі. Розглядає людські скарги і передає свої накази. Найперший слуга бога сонця — Тот, бог мудрості. Це він записує всі розпорядження Ра і передає їх за призначенням. Ра веде постійну боротьбу із силами пітьми.

    Пітьма і зло породили велетенського змія, щоб запанувати над світом. То було небачене страховисько, могутнє й спритне. Понад усе змій, якого звали Апопом, не любив сонце.

    Усі друзі Ра ставали ворогами Апопа. І змій так люто ненавидів бога Ра, що навіть при згадці про нього починав дрижати від злості.

    Глибоко під землею — житло того жорстокого змія. Однак і туди проникають сонячні промені, бо щовечора, завершивши свій похід над землею, Ра спускається до підземного світу. Нікуди від нього не сховатися! — Скрізь це ненависне сонце! Я мушу позбутися Ра! — не тямлячи себе з люті, вигукнув Апоп. — Тільки тоді, коли на землі не стане цього бога, пітьма і зло запанують над світом!

    Відомо, що Ра щовечора мандрує водами підземного Нілу. А якщо випити воду підземної ріки? Тоді зухвалий Ра не зможе ніколи потрапити до царства пітьми...

    Апоп надимає черево і припадає до підземних вод. Він п'є довго, уперто, води в Нілі стає все менше та менше. От і все... Річище порожнє, за кілька хвилин воно зовсім висохне. Ра ніколи більше не потрапить під землю!

«Підступний змій думає, що коли він вип'є підземний Ніл, я не спускатимуся більше під землю... — розмірковував Ра. — Настав час покінчити з породженням пітьми і зла.

     І непереможний Ра прямує на вирішальну битву зі змієм! Він — сонце, а сонцю підвладний увесь світ.

Битва була довгою і жорстокою. Змій такий дужий і великий, що Ра ніяк не міг його скорити. Та богові замало вбити Апопа. Спочатку треба примусити його повернути підземні води.

     Слава переможцеві! Слава великому Ра! Він здолав Апопа, притиснув його так, що той повернув підземний Ніл — випустив його зі свого бездонного черева! Тепер не варто вбивати змія, він переможений — нехай живе! Ра святкує перемогу! Ра — великодушний! Осяяний звитягою, бог сонця продовжує свою щоденну подорож.

     Даремно Ра пожалів Апопа. Зло ніколи не скориться світлу. Змій знову випив підземний Ніл, коли Ра тільки-но піднявся над землею. Наступної ночі все повториться знову. Змій Апоп, що не змирився з поразкою, знову нападе на Ра, а сонячний бог іще раз доведе свою непереможність.

     Щоночі в підземному світі відбувається битва між силами світла й пітьми. Ця битва щоразу незмінно закінчується перемогою світла.

    

Ра та Апоп (повна версія давньоєгипетського міфу)

 




Переглядів: 690
27.06.2021 -

Категорія: ЧИТАТИ (Українська література) » 4 клас (читання)

Коментарії до РА ТА АПОП (давньоєгипетський міф за переказом Ольги Бондарук):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера