Біблія. Старий заповіт (Каїн і Авель)

Біблія. Старий заповіт Каїн і Авель.

Буття 4.

 

Після вигнання з раю в Адама і Єви народилися два сини — Каїн і Авель. Каїн мав недобре серце і служив сатані. Авель любив добро, хоч він і був людиною грішною, Бог дав йому в серце Духа Свого Святого, тому Авель любив Бога. Авель сумував серцем за свої гріхи і прохав у Бога прощення; Бог, побачивши його каяття, прощав йому гріхи його. «Всі згрішили і позбавлені слави Божої» (Рим. 3:23). Каїн і Авель, подібно до свого батька Адама, здобували хліб свій в поті чола свого. Каїн обробляв землю, садив дерева, жав жниво. Авель пас вівці, він був пастухом.

 

Тепер я розкажу вам, як відносились Каїн і Авель до Бога. Бог не приходив тепер і не розмовляв так часто з людьми, як це Він робив у раю, але інколи Він таки говорив з людьми і дозволяв їм звертатися до Нього в молитві. Ви вже знаєте, що Господь Ісус обіцяв померти за Адама і його дітей. Бог бажав, щоб люди завжди пам'ятали, що Господь Ісус обіцяв померти за них; тому Він дав їм можливість про це нагадувати. Він звелів їм зробити жертовник, а на жертовник класти ягня чи козеня, в'язали його і заколювали, а потім спалювали на жертовнику. Це означало «приносити жертву». Бог хотів, щоб, приносячи жертву, люди думали про те, що прийде такий час, коли Син Його буде страждати за гріхи наші. Коли Ісус був прибитий до хреста, Він був покладеним на жертовник Агнцем (Ягням). «Ось Ягня Боже, Котре бере на себе гріх світу» (Ів. 1:29).

 

Авель приносив завжди ягнят, і таким чином згадував обітницю Божу; Бог прихильно ставився до Авеля і його жертвоприношень. Каїн не слухався Бога і приніс одного разу в жертву плоди замість Ягняти, тому Бог розгнівався на Каїна і не прийняв жертви його. «Вірою Авель приніс Богові жертву кращу, ніж Каїн» (Євр. 11:4). Тоді Каїн розсердився і зненавидів Авеля, тому що Авель був слухняний Богові, і заздрив братові своєму. Господь сказав Каїнові: «Чому ти засмутився? Якщо ти будеш любити Мене і служити Мені, Я буду прихильним до тебе, а якщо ти не будеш слухатися Мене, Я змушений буду покарати тебе». Але Каїн продовжував ховати злі помисли у своєму серці. І ось що, нарешті, він зробив. Одного разу, коли обидва брати були на полі, Каїн піднявся на Авеля і вбив його. Кров Авеля зачервонила землю. Авель був першою людиною померлою на землі.

 

Отже, Каїн почав з того, зненавидів Авеля, а потім він і вбив його, хоча той був його братом. Незабаром Каїн почув голос Божий, який кликав його. Бог промовляв: «Де Авель — твій брат?» — «Не знаю, — відповів злий Каїн, — хіба я сторож братові своєм

ратові своєму». Але Бог сказав: «Я бачив на землі пролиту тобою кров, кров твого брата, і нині ти проклятий від землі. Ти повинен залишити дім батька твого і матері твоєї і зробитися бездомним мандрівником на землі». Тоді Каїн сказав Богові: «Покарання моє більше, аніж можна понести. Не дозволяй нікому мене вбити!» Бог сказав: «Тебе ніхто не вб'є, але ти повинен піти далеко від дому свого батька». І пішов Каїн до далекого краю і збудував там хатини для себе і своїх дітей. Вони жили нечестям; вони були синами диявола і не хотіли служити Богові. «Каїн був від лукавого, і вбив брата свого».

 

Так зазнали горя і втратили одночасно обох синів Адам і Єва; тому що Каїн пішов далеко від них, а Авель помер. Як вони повинні були оплакувати Авеля, ховаючи його! Але ще сильніше вони повинні були плакати, роздумуючи над злобою Каїна. Навіщо вони з'їли запропонований сатаною плід? Якби вони не з'їли його, вони ніколи не втратили б блаженства. Каїн не став би злим і не вбив би свого брата Авеля. Але Бог змилувався над Адамом і Євою і дав їм ще сина, який під впливом Духа Святого був вірний Богові: ім'я йому Сиф. Діти Сифа боялися Бога і Бог любив їх і називав Своїми дітьми.




Переглядів: 2435
22.10.2017 -

Категорія: ЧИТАТИ (Зарубіжна література) » 8 клас (зар.літ)

Коментарії до Біблія. Старий заповіт (Каїн і Авель):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера