ПРЕДМЕТНЕ І МАЛЮНКОВЕ ПИСЬМО

ПРЕДМЕТНЕ ПИСЬМО

Ще задовго до виникнення літер люди користувалися так званим предметним письмом: дарували подарунки, в яких висловлювалася певна думка. Предметним письмом люди користуються донині: у нас в Україні існує звичай дарувати рушники, хліб і сіль на знак поваги та любові, а небажаного жениха дівчата й досі виганяють гарбузом.

 

ЗНАМЕНИТІ ДАРИ (за Геродотом)

    Наші предки, скіфські царі, послали перському царю Дарію, який вирушив у воєнний похід проти них, такі пода­рунки: птаха, мишу, жабу і п'ять стріл.

    Дарій розшифрував це предметне послання так: вони вирішили підкоритись, бо миша живе у землі, жаба — у воді: отже, скіфи своїм лис­том повідомляють, що добровільно віддають завойовнику свої землі та води. Птах летить швидко, як кінь, — отже, віддають своїх коней і зброю.

    Але радники Дарія, які краще розумілися на мистецтві предметного листування, розшифрували послання так: «Якщо ви, перси, не відлетите, наче птахи, чи, подібно до мишей, не сховаєтеся в землю, або, як жаби, не поскачете до озер, то не повернетесь назад, а впадете під ударами цих стріл».

    Так і сталося. 

 

МАЛЮНКОВЕ ПИСЬМО

   Дуже давно люди навчились читати знаки природи, якими були сліди звірів та пташок, зламані гілки, мох на корі дерев, навіть колір хмар та води у річках.

Коли перші мисливці йшли на полювання, їм треба було знати, де живуть звірі, які в них повадки. І якщо хтось натрапляв на лігво дикого кабана чи ведмедя, то подавав знак своїм товаришам: малював на дереві чи камені якусь

мітку. Ці перші малюнкові знаки тепер називають пікто¬грамами, або малюнковим письмом.

   До речі, малюнкове письмо виявилося найбільш живучим, адже йому вже багато тисяч літ. Сьогодні також щодня можна бачити малюнкові повідом¬лення: на вулиці — як дорожні знаки, у вітринах магазинів — як рекламні повідомлення. Та на¬віть у твоїх підручниках є умовні позначення, які сміливо можемо назвати піктограмами!

   




Переглядів: 1240
4.07.2021 -

Категорія: різне

Коментарії до ПРЕДМЕТНЕ І МАЛЮНКОВЕ ПИСЬМО:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера