Всесвітній день футболу (10 грудня)

   Всес­вітній день футболу — свято шанувальників футболу всього світу ООН запропонувала відзначати 10 грудня кожного року.

   Цим святом міжнародне співтовариство віддає данину цьому видові спорту, який для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя.

   Коротко з історії виникнення популярної гри.

   Коли започаткувалася ця гра, точно ніхто не знає.

   Перша згадка про футбол як «про гру в м'яч ногами», що давала змогу китайським воїнам підтримувати добру фізичну форму,  історики знайшли в китайських джерелах, датованих другим тисячоліттям до нашої ери. Називалася вона Цу Чю, що означає «штовхати ногою».

   У футбол грали й у Давній Греції, і в Римі близько двох з половиною тисяч років тому. В Греції ця гра називалася «битва за м'яч», з чого можна припустити, що грали в неї, відповідно застосовуючи різноманітні прийоми бойових мистецтв.

    Приблизно в XIV столітті італійці винайшли гру «Кальчо». Саме вони завезли цю гру на Британські острови, де вона набула неабиякої популярності й звідти поширилася по всьому світу.

     На території України коріння цієї гри сягає кінця XIX століття і веде нас до Одеси.

     Перші правила футбольної гри надруковано у монографії «Гімнастичні ігри шкільної молоді», яку видав 1891 року Едмунд Ценар — професор учительської семінарії у Львові.

     Федерація футболу України за матеріалами, що надали львівські історики спорту, постановила вважати гру, яка відбулася 14 липня 1894 року у Львові, першим документально зафіксованим футбольним матчем на території України.

      Футбол — красива й складна гра, і ці дві якості нерозривно пов'язані, зокрема, тому він нас і захоплює.

   




Переглядів: 551
22.07.2021 -

Категорія: різне

Коментарії до Всесвітній день футболу (10 грудня):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера