СОН ЖОВТОГО ТАКСІ (Ольга Дігтяр) літературна казка

    Дорогами одного великого і красивого міста щодня їздило маленьке жовте таксі. Була ця машинка напрочуд швидка і працьовита. Рано-вранці таксі прокидалося і вирушало в подорож містом. На нього повсюди чекало безліч пасажирів: мами з пустотливими дітьми, які поспішали в садок і школу; серйозні чоловіки, що квапилися у справах, і навіть закло­потані бабусі з повними клунками усіляких речей.

    Жовте таксі повсякчас поспішало, але їздило дуже обережно. Машинка завжди зупинялася на червоне світло світлофора і на пішохідному переході чемно пропускала вперед машини швидкої допомоги і пожежні автомобілі. А ще таксі полюбляло спостерігати за міськими трамваями і їхніми пасажирами. Маленьке жовте таксі нерідко паркувалося на узбіччі й дивилося, як злагоджено їдуть по колії трамвайні вагони, і ніхто не насмілюється порушити цей установлений поря­док. На відміну від автомобілів, кот­рі завжди поспішали і частенько їздили наввипередки, трамваї чітко і стримано рухалися один за одним. А ще на трамваї з нетерпінням очі­кувало на зупинках багато-багато пасажирів.

    Одного літнього дня, коли на вулиці було надзвичайно спекотно, маленьке жовте таксі почувалося геть знесиленим. З самого ранку воно їздило переповненими вулицями міста і не мало ні хвилинки спочинку. Щоб хоч трішечки відпочити перед наступною поїздкою, таксі зупинилося в затінку дерев, якраз поряд з трамвайною зупинкою, і ненароком задрімало.

    І приснився маленькому жовтому таксі надзвичайний сон. Нібито воно вже не звичайне міське таксі, а новий жовтий трамвайчик. Саме так! У сновидінні таксі перетворилося на справжнісінький трамвай із яскравими вагонами, що весело і впевнено їхали по трамвайній колії. Яким же було розчарування маленького жовтого таксі, коли, прокинув­шись, воно зрозуміло, що то був всього лише сон. Украй засмучене таксі вирішило розповісти про свій сон другу-автобусу. Уважно вислухавши розповідь маленького таксі про його мрію їздити, як трамвай, поважний автобус тихенько зітхнув. Він зауважив, що насправді робота трамваїв дуже складна. Річ у тім, що вони можуть їздити лише по трам­вайній колії і навіть за бажанням не можуть звернути вправо чи вліво. Шлях трамвая чіткий, але завжди однаковий, без нових поворотів і пригод.

   Маленьке жовте таксі зрозуміло, що не слід заздрити комусь, адже в кожного транспорту своя цікава дорога і свої неповторні пасажири. Тому, наспівуючи під ніс веселу пісень­ку, таксі рушило далі подорожувати літнім містом.

 




Переглядів: 232
19.09.2022 -

Категорія: казка літературна

Коментарії до СОН ЖОВТОГО ТАКСІ (Ольга Дігтяр) літературна казка:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера