КРЕВЕТ ВАСЯ (Всеволод Нестайко) літературна казка

   У казковому Морі на казковому базарі, як на всіх базарах світу,була велика штовханина. Риби, кальмари, каракатиці, восьминоги, морські коники, краби та інші жителі моря сновигали взад - вперед вибираючи, прицінюючись, торгуючись і купуючи, що кому треба.

   Був серед покупців і маленький десятиногий  морський рачок – кревет Вася.  Креветка-мама Морія Нептунівна послала його купити морської капусти на флотський борщ. Та на базарі було так гамірно й цікаво, що морська капуста одразу вилетіла кревету Васі з голови. Він, роззявивши рота, застиг біля перекупки Медузи Горгонівни, яка вигукувала на все море:

— А кому чудодійної водорості «Морсон і Морсон» ?! Від усіх морських хвороб – не хворіти  щоб ніколи! Ось погляньте:  це була невеличка камбала! Три пучечки проковтнула, і тепер вона акула! – Медуза широким жестом показувала на здоровецьку рекламну акулу, яка плавала над її кіоском.

  Побачивши кревета Васю, Медуза загукала до нього:

— Гей,  кревете, майже даром стати можеш ти омаром! Підпливай, часу не гай! Водорості вибирай!

   У Васі замакітрилося в голові. Ну, який хлопчик не хоче стати великим і могутнім?..

— От подивися на малюнок! Оце креветка, а оце омар! Відчуваєш різницю?

— П-почім в-водорості? – затинаючись запитав Вася перекупку.

— Дві перлини пучок!

— Ого! А чого так дорого?

— Дорого мило – дешево гнило!

    Почухав Вася клешнею потилицю.

— А скільки в тебе грошенят, милий? — відчувши Васині вагання, лагідно спитала медуза.

— Чотири перлини мама дала. На морську капусту. Для флотського борщу.

— Для борщу? Ха-ха-ха! – зареготала Медуза. — Що таке борщ? З’їв і облизнувся. А «Морсон і Морсон» зробить тебе наймогутнішим з усіх креветок. Маму захищатимеш від будь-яких розбійників морських! Три пучечки коштують шість перлин. Але тобі я віддам за чотири. Один пучечок даром буде.

    Умовила-таки Медуза кревета Васю. Віддав він їй свої чотири перлини, узяв «Морсон і Морсон», порачкував додому. «От мама зрадіє! От задоволена буде! Я ж її надійно захищатиму!» -  думав по дорозі.

    Та не так сталося, як гадалося. Від тих чудодійних водоростей у Васі тільки живіт розболівся. Мама три дні лікувала його «Смектою». Так і не став Вася омаром, лишився креветкою.

    Отож, треба слухати маму, а не ловитися на рекламу. І витрачати гроші лише на товари перевірені, хороші.

  




Переглядів: 1185
5.12.2022 -

Категорія: казка літературна

Коментарії до КРЕВЕТ ВАСЯ (Всеволод Нестайко) літературна казка:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера