СПАСИБІ ВАМ, ДЕЛЬФІНИ! (Микола Яненко) оповідання

    Наш траулер1 підходив до Сангарської протоки. Ри­балки пильно вдивлялися в море. Воно було рівне, наче випрасуване. Звідусіль на палубі було чути голоси:

— Щось не видно їх...

— Заждіть, ще прилинуть. Не раз уже вони вели судна цією протокою.

— Радисте, вмикай магнітофон! Дельфіни люблять му­зику.

     Морський простір заполонила музика. Настрій в усіх був бадьорий. Усмішки ясніють на обличчях. Після до­вгих важких мандрів рибалки повертаються до своїх до­мівок, де їх чекають з нетерпінням. Ще лишилося пройти Сангарською протокою, а там уже недалеко й до рідного берега.

    Сангарська протока... По обидва боки горбасті береги Японії, а під водою причаїлися підступні скелі. Скрізь ча­тує небезпека. Капітан пильно стежить за приладами, що вимальовують морське дно, сам прокладає курс.

— Ідуть... Ідуть просто на нас! — радісний вигук по­чувся крізь мелодію пісні.

    Розтинаючи водяне дзеркало, два дельфіни мчали нам назустріч. Потім зупинилися і стали вистрибувати з води. А перед носом судна розвернулися й повели нас у протоку.

     І що за диво?! Пливли дельфіни саме тим глибоковод­ним курсом, який був визначений капітаном і для трауле­ра. Вони, певно, прагнули допомогти нам вдало пройти складну частину шляху, манячи за собою. Таку вже вони мають гарну вдачу.

     ...Минав час, а дельфіни все пливли й пливли попере­ду, граючись у пронизаній сонцем воді. Іноді дельфіни то виринали на поверхню моря, то знову поринали у глибину. Але й звідти миготіли білими животами, ніби промовляли: «Ми з вами, ми тут». А вир­вавшись уперед, вони зупинялися і чекали на судно.

    Пів дня супроводжували нас дель­фіни Сангарською протокою. І коли небезпечний шлях був уже за кор­мою, вони кругом обійшли судно і повернули назад. Ри­балки проводжали їх вдячними вигуками:

— Спасибі вам, дельфіни!

— До зустрічі, дельфіни!

 

1. Траулер — морське судно для ловлі риби та первинної її обробки.

 




Переглядів: 158
25.02.2023 -

Категорія: казка літературна

Коментарії до СПАСИБІ ВАМ, ДЕЛЬФІНИ! (Микола Яненко) оповідання:

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера