КАЛИНОНЬКА (українська народна легенда)

     Колись дуже давно жили в одному селі хлопець Клим і дівчина Лина. Підросли, покохали одне одного та й одружилися. Жили дружно, весело. Разом вранці сонечко зустрічали, а ввечері милувалися його заходом.
     Незабаром у них народилася донечка. Така красуня! За народним звичаєм та на згадку про народження доньки вирішили батьки посадити деревце.
     Пішов чоловік на пошуки до лісу. Бродив, бродив — нічого знайти не може. Аж раптом побачив дивовижний кущ, вкритий пишним білим цвітом. Клим обережно викопав кущик з рідною землею та й посадив біля двору.
     Росте дівчинка, гарнішає. А кущик і собі росте, зеленіє. Навесні вкривається білим цвітом, восени — тішить усіх червоними ягідками. Хто не йде мимо двору, кущиком милується, ніби щастю Клима і Лини радіє.
      Відтоді почали люди також садити зелені кущики біля двору, щоб щастя в домі оселилося. Безіменний кущ назвали калиною, а донечці Клима і Лини дали ім'я Килинка.
      Розквітло село калиною та красою дівочою. Народиться синочок — тато дуба саджає, а народиться донечка — калиноньку. На щастя, на долю, на добро.
     Кущ калини не лише тішить усіх красою, він здоров'я повертає. Ось яка наша калинонька!

    




Переглядів: 1023
21.07.2021 -

Категорія: казка народна

Коментарії до КАЛИНОНЬКА (українська народна легенда):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера