ПЕРШИЙ ХЛІБОРОБ (слов’янський міф)

     Якось троє братів — Тур, Пан і Яр — вирушили на полювання. Чи довго вони полювали — невідомо, але дичини ніякої так і не роздобули. Розсердився Яр та й каже: «Не хочу більше звірів убивати. Буду я краще землю обробляти, зерном засівати, а те, що дозріє, їстиму, нікому шкоди не заподіваючи».

     Не встиг він доказати останніх слів, як спустилися з неба Золотий Плуг і Золоте Ярмо. Почали брати сперечатися, кому ж із них ці речі належатимуть.      Але тільки-но Пан і Тур взялися за чепіги. Плуг так і охопило полум'ям. Перелякані брати відскочили геть. І тільки Яр зміг узяти Золоте Ярмо й надіти на шиї волів, що тут-таки неподалік і паслися. Далі запряг їх у Золотий Плуг і проклав першу в світі борозну. З тих пір і почали люди на землях прадавньої України вирощувати хліб.

    




Переглядів: 434
1.07.2022 -

Категорія: казка народна

Коментарії до ПЕРШИЙ ХЛІБОРОБ (слов’янський міф):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера