ОСІНЬ (українська народна казка Наддніпров'я)

   Жив колись один цар. І приснився йому дуже страш­ний сон. Непокоїв царя цей сон кожної ночі. Не міг він ні їсти, ні пити, ні спати. Багато лікарів, знахарів хоті­ли врятувати царя, та ніхто не допоміг йому. А в густому лісі, на Козиній горі, жив старий дід. Ходили про нього легенди, що дуже допомагав він людям.

    От цареві й порадили піти до діда. Прийшов цар, укло­нився йому в ноги і розповів про свою біду. Дід згодився допомогти цареві. Старий подивився йому в душу, а потім сказав:

— Вас, царю, тому мучить щоночі страшний сон, бо не допомагаєте ви бідному люду. Не бачите їх бід, не чуєте їх зойків. Але я спробую для вас щось зробити.

    Наварив дід зілля і промовив:

— Один раз пити вранці, другий раз — в обід, а третього разу — ввечері. І розмішайте це зілля в сльозах.

    Цар послухав діда і почав робити, як той наказав. Про­йшов один день, другий, третій, четвертий, п'ятий...

    Полишив страшний сон царя. Завітав цар до діда і ска­зав:

— Ваше зілля допомогло мені. А за те, що вилікували мене, ось вам скринька із золотом.

    А дід йому:

— Я не бідний, бо золото моє — це мій ліс, моя гора. Віддайте це золото бідним людям.

    Так і хотів зробити цар. Узяв він скриньку та й поніс її до людей. А в скриньку залізло мале мишеня і прогризло там дірочку, а саме заснуло...

     От іде цар горою, потім селом. Шукає найбідніших лю­дей, та й не бачить, що золото сиплеться із дірки. Де про­йде цар, там і горить все золотом: і листя, і травичка, і поля, і сади. То осінь прийшла до людей.

     Так цар приніс в ліс, на Козину гору, золото осені. А бідним людям подарував велику радість та втіху. Глянеш восени навколо — усе горить золотом, і радісно стає на душі. Пропадає смуток, висихають сльози.

    




Переглядів: 310
9.07.2022 -

Категорія: казка народна

Коментарії до ОСІНЬ (українська народна казка Наддніпров'я):

Ім'я:*
E-Mail:
Питання: 2*2+2?
Відповідь:*
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера